Annonse
Tonje Hardersen

Store forventninger til årets festival

Foto: Helge Hansen

Det nærmer seg for årets utgave av Den norske filmfestivalen i Haugesund og festivaldirektøren har hendene fullle med å pusle sammen de siste bitene. Mye skal på plass før startskuddet går 19. august og forventningene er høye.

– Hvordan føles det å nå snart stå klar for en ny utgave av festivalen, for tredje gang som festivaldirektør?

– Det er alltid like spennende å gå løs på en ny festival! Vi forsøker alltid å finne på noe nytt og interessant, i tillegg til et fantastisk filmprogram. I år har vi satt i gang flere prosjekter vi har store forventninger til, som Books at Haugesund som skal bringe forlagsbransjen sammen med filmbransjen for aller første gang i Haugesund. Dette tror vi blir veldig bra, og som kjent er det jo de gode historiene vi alle lever for. I tillegg er det svært gledelig at flere grupper søker til Den norske filmfestivalen og ønsker å samarbeide med oss, i år er vi blant annet med på en stor arkitekturkonferanse, Norwegian ArchFest, hvor vi bidrar med et eget filmprogram.

– Er dere i rute med alt arbeidet?

– Som hvert eneste år, så er vi i god rute med noe og bakpå på andre ting. Det er alltid forskjellig fra år til år hvilke ting som byr på ekstra utfordringer. Vi er Norges bransjefestival på kino- og filmfeltet, og er avhengig av ekstremt mange faktorer og ønsker som skal falle på plass på få dager i Haugesund. Det er et vanvittig puslespill som skal på plass, så det gjelder å puste med magen og tenke at det ordner seg – og det gjør det faktisk alltid!

– Kan du trekke frem noen høydepunkter fra årets festival?

– Amandashowet er alltid en fantastisk opplevelse, det er utrolig hyggelig å se glade og festkledde mennesker samle seg for å feire filmåret som har gått. Ellers er det alltid stas å ta imot gjestene våre på rød løper og merke publikums forventninger før visningene. Vi lever jo for å bringe filmen ut til publikum, og det er like sterkt å se entusiastiske skolebarn, gråtende bestemødre og fornøyde kinosjefer komme ut av salene etter en god filmopplevelse.

 

Se også: Her er årets Amanda-nominasjoner

 

– Hva gleder du deg mest til i år?

– Hvis jeg skal være helt ærlig så er det når jeg kan trekke et lettelsen sukk når siste film er satt i gang fredag 25. august og alt har gått strålende på festivalen. Men før den tid, så gleder meg stort til å presentere alle de flotte filmene og programpostene som skal foregå under årets festival.

– Hvilken posisjon tenker du festivalen har i den norske filmbransjen, nå og fremover?

– Den norske filmfestivalen er vår nasjonale filmfestival som samler hele film og kinobransjen, vi er den eneste festivalen med et marked – New Nordic Films – som samler over 400 internasjonale deltakere for å se nordiske filmer i alle produksjonsstadier, og dette gjør oss helt unik i norsk sammenheng. Vi bringer festivalen og feiring av filmkunsten ut til folket gjennom Amandaprisutdelingen og er Norges eldste og mest kjente filmfestival. Dette er en posisjon vi tar på stort alvor og som vi alltid jobber hardt for å befeste og videreutvikle. Som en bransjefestival må vi alltid være med på den utviklingen som skjer i bransjen, og for tiden er endringene store. Dette skal diskuteres både på et kinoseminar søndag 20. august og en nordisk konferanse 21. august.

 

Se også: Dette bør du få med deg i Haugesund

 

tt.jpg

Ordfører Arne-Christian Mohn, Tonje Hardersen og varaordfører May Britt Vihovde. Foto: Sigurd Moe Hetland

Mer om Den norske filmfestivalen på festivalens nettsider

Annonse
Skroll til toppen