Annonse
BIFF

Klar for 18. runde med BIFF

Bildet: BIFF/Emil Weatherhead Breistein

Om få dager, nærmere bestemt 26. september, braker det løs med årets utgave av Bergen Internasjonale Filmfestival, og for 18. gang står Tor Fosse klar som festivalleder. Festivalen er Norges største i antall filmer, med over 150 dokumentarer- og fiksjonsfilmer, og i tillegg bys det på spennende debatter, kortfilmer, VR-utstillinger, musikkvideokonkurranse med mer.

BIFF.jpg

– Hvordan er følelsen nå som festivalen nærmer seg? Har dere alt på stell?

– Nei hadde vi hatt alt på stell, har vi ikke en god nok festivalutgave. Det er først når en har hjertet i halsen at det blir spennende nok.

– Hvilke høydepunkter vil du trekke frem fra årets program?

– For meg er det dokumentarfilmer som er viktigst – og da spesielt vårt tema om Syriakrigen og flyktningstrømmene som er kuttet ved at EU har inngått en kjøpslåing med Tyrkia om å holde syrerne tilbake og internert der. Vi har kalt dette programmet «Europas Tinnitus» og det består av hele 15 filmer.

En av disse, JUPITERS MÅNE er en fabel om en syrisk flyktning som blir skutt, men i stedet for døden, blir han en engellignende figur. Den og flere andre kommer på kino etter hvert: CRIES FROM SYRIA og CITY OF GHOSTS, blant annet. Og så har vi mange andre interessante dokumentarer.

– Hvor mange ganger har du ledet BIFF?

– Dette er 18. gang.

– Hvordan har festivalen utviklet seg opp gjennom årene?

– Fra en sped begynnelse med 9.000 besøk og et femtitalls filmer til i fjor nær innpå 65.000 og nær 200 inkludert kortfilmer og VR-prosjekter.

– Hvordan er samarbeidet deres med kinoen?

– BIFF eies av kinoen, så det går bra. Og SF Kino har vært gode å ha i ryggen som medhjelper til at kommunen har gått inn med mer støtte.

– I år har Bergen vært inntatt av et visst sykkel-VM i forkant av festivalen – hvordan har det påvirket dere?

– I liten grad annet enn at avisene her ikke har tid til annet enn denne galskapen nå i forkant av BIFF.

– Hva gleder du deg mest til, rent personlig?

– Åpningen og debattene om Syria og flyktninger med regissørene Evgeny Afineevsky, Alfoz Tanjour og Kornél Mundruczó på lørdag den 30. kl. 15.00 i Vaskeriet. Og at vi har dratt i gang noe som burde ha vært organisert for lengst – et konvent for filmformidling, som nå BIFF og Bergen er blitt vertskap for og som vi tror vil bli mye mer omfattende neste år. Her bør kinosjefene være hjertelig mer tilstede neste gang!

Se også: BIFF-programmet er klart

Annonse
Skroll til toppen