Annonse
Morten Haagensen og Stein Harald Bjerke

Duket for skrekkfest på Oppdal

Bildet: Morten Haagensen og festivalens kinomaskinist Stein Harald Bjerke.

Skrekkfilmfestivalen Ramaskrik har gått fra å være en liten ukjent skrekkhappening til å bli Norges store event for skrekkfilm.

– Det snakkes om Ramaskrik nasjonalt og internasjonalt. Filmprogrammet blir bedre og bedre. Det er enklere for å oss å invitere filmskapere til Oppdal. Formelen er enkel og genial. 24 knakende gode og brennhete filmer innpakka i den mørke og vakre fjellheimen rett ved Dovre, forteller festivalsjef Morgen Haagensen.

– Hvordan er magefølelsen nå som festivalen nærmer seg? Har dere alt på stell?

– Jeg har alltid vondt i magen ei uke før festival. Det er et mareritt, men jeg er trygg på at det meste er på plass så det er nok kun en slags gru-gleding dette. Vi har så mye god film og så mange spennende gjester som kommer på besøk. Dette blir en god festival, med både filmskapere og publikum fra fjern og nær.

5.jpg

Synnøve Macody Lund i «Hjemsøkt».

– Hvordan blir opplegget rundt årets åpningsfilm, «Hjemsøkt»?

– Det er veldig stas for oss å få åpne festivalen med en norsk skrekkfilm. Vi får besøk av hovedrolleinnehaver Synnøve Macody Lund og regissør Carl Christian Raabe. Så ruller vi selvsagt ut den røde løperen og inviterer folk inn på kino.

– Hvilke høydepunkter vil du trekke frem fra årets program?

– Hjelp det er mange. Jeg vil si at den store andelen ny norsk film er veldig stort høydepunkt. Vi har hele fire nye norske langfilmer og en kort/novellefilm. Fire av disse er eksklusive førpremierer med «Hjemsøkt«, «Juleblod«, «Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på hurtigruta» samt «Wetlaufers enke«. I tillegg viser vi festvalhiten «VampyrVidar«. Jeg gleder meg veldig til å se den nyrestaurerte versjonen av klassikeren «Suspiria«. Det er naturlig nok et scoop og et høydepunkt at vi får den første norske visninga av Guillermo del Toros «The Shape of Water«, hele fire måneder før norsk premiere.

2.jpg

«The Shape of Water» hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Venezia tidligere i år, hvor den vant Gulløven og fikk stående ovasjoner fra det internasjonale pressekorpset. Ordinær norsk kinopremiere er 16. februar 2018.

– Hva kan du si om Ramaskriktoget?

– Dette er et veldig godt samarbeid mellom oss og NSB. Vi starter festivalen på toget fra Trondheim og Oslo. På toget får du en goodiebag, quiz og generelt topp stemning. Ikke minst treffe festivalfolk på tur til Oppdal – en perfekt oppvarming til fire dager med skrekk og gru.

– Hvorfor tror du skrekkfilmer er så veldig i vinden om dagen, med både gode anmeldelser og godt kinobesøk, som for eksempel  septembers mest sette film «IT» med over 200 000 besøkende?

Det er jo gode filmer som vises på kino. Skrekksjangeren har egentlig vært populær så lenge jeg har jobbet med kino i hvert fall, siden 2007. Men nå lanseres det flere på kino. De skumle filmene er populære hos ungdom. «IT» appelerer nok i tillegg til alle oss som har et forhold til Stephen King og mini TV-serien fra tidlig 1990-tall. Vi som jobber med Ramaskrik vet at det lages masse god film innen sjangeren og har hvert ganske overraska over det lave antallet som er lansert tidligere. Vi ser 200 filmer i året, mange av disse kunne slått til på kino.

– Merker dere større pågang på festivalen? Er det flere skrekkfans der ute om dagen?

Vi merker en liten økning hvert år. Det ER i det hele tatt masse skrekkfans der ute allerede. Vi håper jo at alle som har sett skrekkfilm på kino i høst også vurderer en tur til Ramaskrik i Oppdal.

Ramaskrik av holdes fra 19. – 22. oktober. Mer info på festivalens nettsider.

Annonse
Skroll til toppen