Foto: Sigurd Moe Hetland
Pinn, som er teknisk rådgiver ved UNIC, belyser temaene databeskyttelse og nettsikkerhet i sitt foredrag CYBER SECURITY AND DATA PROTECTION – GET READY under Den norske kinokonferansen 2017.
Lyden og bildet er blitt digitalisert siden slutten av 90-tallet, men massivt siden midten av 2000. Det er nå mer integrering mellom systemer. Masse data samles under samme paraply. Vi vet hvilke filmreiser publikum er på, hva slags humør de er i og hvordan de velger film. Alle disse systemene er koblet sammen via internett – og derfor må vi utvise varsomhet. Vi er mer eksponert for risiko nå enn før. Cyberkrim er organisert kriminalitet. Vit om det!
– Cyberkrim er ikke en tenåring på gutterommet som har det gøy. Det er organiserte kjeltringer. Det er en stor ulovlig økonomi bestående av hackere.
Pinn utdyper hva en hacker vanligvis er ute etter, som å stjele strategier, identitetstyveri, ødelegge imaget til bedrifter og skaffe informasjon som kan selges. Som oftest opererer cyberkjeltringer fra innsiden av egen bedrift, hevder Pinn. Han nevner et par punkter han mener er viktig:
- All kommunikasjon MÅ gå gjennom bedriftsepost
- Annonser som ikke kontrolleres av din webside kan medføre risiko
- Skaff deg en chief data officer – altså en datasikkerhetssjef
- Sistnevnte må trene alle, lage regler og sørge for en sikker datahverdag
- Kan noe være anonymt – gjør det anonymt
- Skaff hjelp fra noen som har peiling på datasikkerhet
25. mai 2018 kommer det nye føringer fra EU når det gjelder cybersikkerhet. Alle bedrifter må ha kontakt med Datatilsynet for å forsikre seg om at bedriften overholder reglene.