Annonse

Kinokonferansen: Om live eventer på kino

Bildet: Nina Trygvadottir og Richard Gramfors (Foto: Sigurd Moe Hetland)

Gjennom en serie presentasjoner under Den norske kinokonferansens første dag belyses temaet live eventer på kino fra ulike vinkler. Dette har blitt en stadig mer populær aktivitet på kinoene, til glede for et bredt spekter av kinogjengere. Her har vi oppsummert foredragene:

 

LIVE PÅ KINO I NORGE

Rickard Gramfors, Folkets Hus och Parker og Nìna Tryggvadottir, Unique Digital Nordic

Foredragsholderne snakker om hvordan man kan ta konserter osv. og sende dem direkte i en kinosal. Gramfors går gjennom hvilke forestillinger de har hatt, og hvilke de skal ha. De kjører også opptak av store eventer. Gramfors understreker at de norske kinoene kan få hjelp til å arrangere denne type visninger. Både teknisk, planlegging og markedsføring. De trenger ikke ordne det selv. Foredragsholderen forteller at spesialarrangement, som nyttårskonsert, er meget populært i Sverige. I teater og operaer er det alltid flere pauser, hvilket Gramfors mener betyr at kinoen har mulighet til ekstra inntekter på kiosk og middagsløsninger.

Tryggvadottir overtar ordet for å snakke om hvordan de jobber i Norge med livekino. Via livekino.no kan du oppdatere deg på hvilke muligheter som finnes. Eventuelt via deres Facebook-side. Det er ifølge Tryggvadottir opera som tradisjonelt har vært størst på livekino. Det er det fortsatt, men kategorien ”musikk” har vokst seg nesten like stort i år. De tilbyr også sport, e-sport, kunst, ballett, foredrag og mer.

– Vi er sikre på at besøket på livekino vil fortsette å vokse i framtiden.

Avslutningsvis spør publikum: Hvordan funker kunst på kino?

– Det blir en blanding av en fysisk omvisning og en dokumentar på storskjermen. Samspillet mellom det fysiske og visuelle er nøye planlagt, forklarer Gramfors.

 

ballett.jpg

«Nøtteknekkeren» er blant forestillingene som kan bookes for liveoverføring/liveopptak på kino.

BOOKING AV EVENTER, MARKEDSFØRING, KOMMUNIKASJON

Monica Tørnblom, Folkets Hus och Parker

Hvordan booker man live kino? Monica Tørnblom forklarer. Da livekino startet i Sverige var det rundt 20 kinoer med. Økningen har vært eksplosiv, og i dag er det over 100 kinoer med. All booking i Sverige gjøres via en enkel prosess på deres nettsider. Via epost får den enkelte kino en unik lenke som representerer den kinoens ID. Herfra og ut får kinoene påminnelser på epost om hvilke arrangementer som er mulig å booke. Sjekk folketshusochparker.se for mer informasjon. Kinoen på registrere seg og skaffe innlogging. Det gjøres på websiden.

 

NATIONAL THEATRE LIVE

Emma Keith, The National Theatre

National Theatre Live sender sine produksjoner til over 2000 kinoer verden over. Emma Keith forteller hvordan de jobber for å produsere teater for kinoer. De har fulle kamera- og lydrigger som testes flere ganger før et stykke filmes for kino. Hver teaterstykke har et eget TV-manus. Ifølge Keith kjører man flere generalprøver med kameraer og lyd før en produserer det ferdige stykket for kino. Hvert kamera er plassert på ”de beste setene på huset”, slik at kinopublikummet får best mulig vinkel. Teateret selv mister mange plasser på innspillingsvisningen for å få det til. Hver skuespiller har også egen mikrofon + mikrofoner i salen. På den måten hører man både dialogen i stykket, men også stemningen blant publikum. Poenget er: Det ligger MYE arbeid bak for å gi forbrukeren en god teateropplevelse på kino.

 

Livehh.jpg

GJENNOMFØRING AV LIVE EVENT PÅ KINO

Avslutningsvis snakket Elaine Hildenborg og Sofie Seitamo Mijac fra Bio Cosmopolite om gjennomføring av live event på kino i en forstad, mens Annacarin Øman fra Lidkøping Folkets Hus tok for seg gjennomføringen i en liten by, før folket i salen fikk presentert en demo av Rosetta Live.

 

NB! NFI har en støtteordning som også gjelder event cinema. Her kan kinoene søke om støtte dersom de ønsker å starte opp med live eventer på kino.

 

Se også:

 

 

 

Annonse
Skroll til toppen