Annonse

Aamot-statuetten til Erik Poppe og Aage Aaberge

Foto: Sigurd Moe Hetland

Onsdag 8. november ble regissør Erik Poppe og produsent Aage Aberge tildelt Aamot-statuetten. Statuetten er Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon.

Av tidligere prisvinnere nevner vi festivalsjef Gunnar Johan Løvvik, film-kritikerne Per Haddal og Pål Bang-Hansen, regissørene Hans Petter Moland, Joachim Trier, Berit Nesheim, Margreth Olin og Bent Hamer, skuespiller og regissør Liv Ullmann og skuespillerne Bjørn Sundquist, Espen Skjønberg, Toralv Maurstad og Wenche Foss.

Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Priskomiteen 2017 har bestått av programdirektør Christin Berg, kinodirektør Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopeland Eik, filmdistributør Åge Hoffart og undertegnede, redaktør Jan Erik Holst som leder. Film & Kinos adm. direktør Guttorm Petterson har vært komiteens sekretær.

2.jpg

Aage Aaberge er utdannet både ved Høgskolen i Volda og ved Institutt for Drama, Film, Teater i Trondheim, det nåværende NTNU. Han skrev sin hovedoppgave med en sammenlignende studie av Filmavisen og Dagsrevyen i NRK. Han har vært produsent hele sitt yrkesaktive liv, både i Motlys, Filmeffekt og i eget selskap og er i dag produksjonssjef for et av våre største filmselskap. Han har vært leder av både filmforbundet og produsentforeningen, dog ikke samtidig og professor II ved Filmhøgskolen på Lillehammer.

1.jpg 

Erik Poppe er utdannet som stills- og filmfotograf, sistnevnte fagområde ved Dramatiska Institutet i Stockholm, har regissert 5 spillefilmer, samt fjernsynsserieepisoder, reklame- og novellefilmer. For sin såkalte Oslo-trilogi fikk han Arne Skouen prisen.

Begge har stått bak hvert sitt okkupasjonsdrama. Erik Poppes film «Kongens nei» ble valgt som Norges kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film til den 89. Oscar-utdelingen. Filmen vant fem Kanonpriser og åtte priser under Amanda-utdelingen i 2017 og nådde et kinobesøk på godt over 700 000.

Aage Aaberge står foran en lansering av en ny storslagen krigsfilm 1.juledag, nemlig Harlad Zwarts «Den 12. mann». Han har tidligere produsert bl.a. «Kon Tiki». Det er som i gamle dager dette, julefilmene borger for kvalitet og popularitet på høyeste nivå.

 

Annonse
Skroll til toppen