Annonse

En rapport fra Berlinalen, no. 68

Berlin har en av de viktigste filmfestivalene i Europa, ja, i verden: Berlinalen, som i år gikk av stabelen for 68. gang. Hovedaktivitetene finner sted rundt Potsdamer Platz, et nytt senter, med Sony i sin midte og flere kinosentre som vesentlig benyttes til markedsvisninger og selve hovedkinoen: Berlinale Palads, der alle filmene i hovedprogrammet har sine premierevisninger. Et par steinkast unna ligger film markedet i Martin Gropius Bau, i tillegg til at nærliggende hoteller benyttes.

3.jpg 

Norske filmer er i vinden, mer etterspurt enn svenske og danske for tiden, og godt representert med Erik Poppes «Utøya – 22. juli» (eller bare: U – 22. July) i hovedkonkurransen og sjarmerende «Los Bando» i barne- og ungdomsfilmserien Generation K-plus. Den viktigste barnefilmmønstringen i verden. Utøya-filmen vakte både begeistring og avsky og stemningen var stor da «Los Bando» hadde sin hovedvisning for ca. 1.000 begeistrede unge i Haus Kulturen der Welt. I tillegg ble kortfilmene «Tråder» og «Hvalagapet» vist i Generation K-plus.

1.jpg 

Nordmenn er godt representert på Berlinalen med så vel kinosjefer som distributører, presse og filmfolk av alle slag og selvsagt skuespillere som har roller i sentrale filmer på festivalen eller håper å få roller på noen i fremtiden. Eili Harboe fra Joachim Triers «Thelma» var Shooting Star og ingen ringere enn vår nye kulturminister, Trine Skei Grande, kom en snarvisitt for å kaste lys over en presselunsj for «Los Bando» på Munchs Hus. De aller fleste var til stede i løpet av den tradisjonelle norske festen til Norsk Filminstitutt på lørdag kveld og i alt 14 norske filmer og serier, samt fem samproduksjoner med norsk minoritetsandel ble vist under Berlinalen.

IMG_6215.JPG

Stemningsbilde fra presselunsjen til «Los Bando»

 

Toppbilde: Erik Poppe mottar Film & Kinos ærespris; Aamot-statuetten

Foto: Sigurd Moe Hetland

Annonse
Skroll til toppen