Annonse

Under panseret på ODEON Storo

Foto: Ivar Thorsvik

I tillegg til IMAX-salen, og dens to mektige IMAX laserprojektorer og Immersive Sound system, kan de øvrige 13 salene skilte med Dolby Atmos og Barcos Smart Laser-projektorer. Nedenfor går vi nærmere inn på hva kinosenteret er utrustet med når det gjelder projektorer, lerret, lydanlegg og møblement.

IMAX-salen

IMAX er verdens største filmformat hvor størrelse og kraft er i fokus i alle aspekter av kinoopplevelsen. I tillegg til at kinosalen i seg selv er spesialbygd og utrustet med tanke på «IMAX Experience», er IMAX også tett tilstede på filmsettet for å kvalitetssikre produktene som vises. Filmer som kan smykke seg med IMAX merket har blitt filmet med IMAX’ filmkameraer for ekstremt høyoppløselige bilder og blitt etterarbeidet spesielt med tanke på IMAX formatets krav.

IMAX-totalt.jpg

For filmer som ikke har blitt filmet med IMAX’ patenterte kameraer, men likevel skal vises i en IMAX sal, blir materialet nøye bearbeidet gjennom prosessen IMAX Digital Re-Mastering  (DMR). IMAX jobber tett med filmskaperne for å tilpasse både lyd og bilde slik at det møter IMAX’ kvalitetskrav.

Projeksjon

I IMAX-salen på storo finnes to 4K RGB laserprojektorer. IMAX laserprojeksjon gir 50 % høyere lysstyrke enn normal kinoprojeksjon og et kontrastforhold på det dobbelte av tradisjonell IMAX 15/70mm, høyere enn 2500:1. Det som skiller IMAX’ laserprojeksjon med øvrige laserprojektorer er at IMAX har fjernet et prisme som laserprojektorer bruker for å splitte lyskilden i tre ulike farger, noe som påvirker kontrastnivået i bildet. IMAX har byttet ut prismet med en patentert løsning hvor det benyttes seks «digitale mikrospeilenheter» (tre per projektor).

IMAX-projektor2.jpg 

Ved 3D-visninger i IMAX-salen, vil begge 4K-projektorene projisere hvert sitt bilde som plukkes opp av hvert øye. I motsetning til andre 3D-visninger hvor gjesten må kjøpe 3D-briller, har IMAX spesialprodusert sine egne 3D-briller som er tilpasset akkurat de projektorene som står i IMAX-salen. Resultatet er at bildene blir like lysrike og beholder samme kontrastnivå som visninger i 2D-formatet.

3D-brille_IMAX.jpg 

Lerret

Det utvidede lerretet i IMAX-salen dekker hele veggen, fra gulv til tak og vegg til vegg. I tillegg er lerretet bøyd og dets totale størrelse er 15×25 meter (60 % større enn lerretet i Colosseum sal 1). Dette gjør at bildet fyller en større del av synsfeltet og oppleves mer realistisk uansett hvor i salen du sitter. Lerretet er produsert lettere og med bedre reflektivitet, i tillegg til at lerretet er perforert slik at høyttalerne kan plasseres bak lerret; små hull i lerretet gjør at lyd trenger gjennom.

Lyd

I IMAX-salen finnes et kraftig 12-kanals 3D-lydsystem med laserstilt lyd. Med et utvidet frekvensregister vil tilskueren oppleve høyere høye lyder og så lav lyd at de også oppfattes som vibrasjoner. Salen er bygd med bedre lydisolering og mer effektiv høyttalerplassering. IMAX’ seks laserjusterte høyttalere sprer det samme volumet gjennom salen og gir et større område med optimal lyd enn standardsaler.

Salen og møblement

Når du entrer salen føles lokalet fort mer som et auditorium enn en kinosal. IMAX-salen er spesialbygd med et 25 meter høyt lerret og stolene i salen er plassert annerledes enn vanlige saler. Mens en kinosal ofte er smal og avlang, er stolene i IMAX-salen plassert nærmere lerretet og det er brattere stigning mellom radene for å utnytte lokalets høyde. Hensikten med salens utforming og stolenes plassering er at uansett hvor du sitter, skal lerretet dekke hele synsfeltet og du skal oppleve en komplett panoramautsikt som stimulerer periferisynet, og gir deg følelsen av å være midt i sentrum av hendelsene. 

Stoltypene i IMAX-salen er de samme som i øvrige saler, disse beskrives nærmere nedenfor

IMAX-stoler3.jpg

Øvrige 13 saler

Projeksjon

I alle salene på ODEON, med unntak av IMAX-salen, er det installert Barcos laserprojektor DP4K-23BLP. Dette er en 4K laserprojektor som er designet for mellomstore til store kinosaler (18-23 meter bredt lerret), og produserer lysstyrke opp til 24.500 lumen. Projektoren er verdens første 4K laser fosfor kinoprojektor og lyskilden har en levetid på 30.000 timer. Kontrastratioen ligger på 2000:1.

Barco_1.jpg 

Lerret

I motsetning til IMAX-salen, og mange andre kinosaler i Norge, har ODEON valgt uperforerte lerreter i samtlige 13 saler. Disse er levert av Harkness. Lerretet har dermed ikke små hull i seg slik at lyd trenger igjennom fra høyttalere bak. Av denne grunn har ODEON plassert høyttalere over og ved siden av lerretet. Ivar Halstvedt, administrerende direktør i ODEON/SF Kino, forklarer at det er samme løsning de har gått for i blant annet Supersalen på Lillestrøm, og de er strålende fornøyd med dette.

Lerret.jpg 

Lerretene i samtlige 13 saler er av typen sølvlerret, men det er kun 4 av salene hvor det per i dag er mulighet for 3D-visninger (i tillegg til IMAX-salen). Med sølvlerret i alle salene, har derfor ODEON muligheten til å utvide antall 3D-saler om dette skulle være ønskelig. Ettersom lerretene er uperforert og høyttalerne plassert om lerretet, har ODEON også lagt til rette for å kunne bytte ut ordinære projektorer med LED-skjermer i fremtiden, uten at man skal trenge å endre på kinosalenes oppsett for lyd.

Lyd

Det er installert Dolby Atmos i samtlige 13 saler. I en enkelt sal er det plassert opptil 64 høyttalere som gjør det mulig å skape et tredimensjonalt lydbilde hvor lydobjekter kan med høyeste nøyaktighet plasseres der filmskaperen ønsker det. Med Dolby Atmos vil man kunne håndtere opp til 128 lydspor samtidig, og hver enkelt høyttaler i rommet kan styres gjennom sin egen kanal. Å bevege lydobjektet gjennom hver enkelt høyttaler på denne måten kalles «pan through array» og skiller seg fra f.eks. 7.1 som grupperer flere høyttalere på siden og bak. I tillegg har man med Dolby Atmos installert to rekker med høyttalere i taket som i likhet med sidehøyttalerne kan styres individuelt. Med dette vil filmskaperen kunne plassere lydobjektet med nøyaktige lengde/bredde/høyde koordinater i et tredimesjonalt rom; du kan nå høre helikopteret fly over deg og ikke bare rundt og bak deg.

Atmos1.jpg 

Møblement

Det er to stoltyper på ODEONS nye kinosenter på Storo: ordinære stoler og luksusstoler (også kalt recliner-stoler). De ordinære stolene, som finnes i 13 av ODEONS 14 saler, er AMCs egne stoler og produseres av Vip Cinema Seating.

ODEON-stoler_alle.jpg 

I 8 av ODEONS 14 saler kan du finne elektriske recliner-lenestoler levert av det spanske selskapet Figueras International Seating. Dette er luksusstolene hvor gjesten kan lene seg bakover og hvile benene på stolens fotstøtte, sette på varme i stolen, vippe frem bordet, lade mobilen og nyte et hav av benplass. I tillegg kan du løfte opp armlenet mellom stolen ved siden av slik at du kan lage en kinosofa for deg og din date. En av salene har kun luksusstoler og det er denne salen som ODEON kaller for LUXE.

ODEON-stoler_luksus.jpg

ODEON-stoler_luksus4.jpg 

ODEON-stoler_luksus2.jpg 

ODEON-stoler_luksus3.jpg 

Annonse
Skroll til toppen