Annonse

Paneldebatt: Saudi-Arabia åpner dørene til kinoene etter 35 år

  • Moderator John Fithian
  • Paneldeltakere Achmed Ismail, Majid Al Futtam Ventures, Adam Aron, AMC. Duncan Clark, Universal, Andrew Cripps, Fox.

Det bor 38 millioner mennesker i Saudi-Arabia. Et stort marked. Interresant for kinoinntekter, men også for filmtalent og locations for studioene sa Andrew Cripps. De var også opptatt av 25 prosent entertainment tax. Billettene koster 20 dollar. Piracy og sensur var saker somnopptok ham. Første Fox-film blir Ferdinand.

Paneldebatt2.jpg 

Hvorfor skjer dette nå? Saudi -Arabia har fått en ny kronprins på 32 som har sett hva som har skjedd med diktaturene i provinsen i den Arabiske våren. 70% av befolkningen er under 30 år. På 50-60 tallet var Saudi progressive. Den unge kronprinsen ønsker å ta dem tilbake dit. De er den største økonomien i midt Østen og Saudier bruker 30 milliarder på underholdning i utlandet. De ønsker å få litt av dette i landet. 2 kinoer åpnet i Riyad i forrige uke. Her bor det 7 millioner. Første dag utsolgt på 15 minutter. Dag 2 på 25 sekunder.

Saudi har streng sensur men har ihvertfall laget en sensurering, i motsetning til Kina der en film enten er lovlig eller ulovlig. Noe som er lutt spesielt her er at de har 12 årsgrenser. En med og en uten ledsager. Et problem de ikke har løst er segregering mellom menn og kvinner. Et forslag er å dele salen i to. De må også ha pause til bønn. Deltakerne tror det vil normalisere seg og bli mer likt resten av Midtøsten over tid.

Annonse
Skroll til toppen