Annonse
Kim Pedersen fra Brancheforeningen Danske Biografer erkjenner nederlag.

«Jørgen har invitert meg for å ydmyke oss»

Det er fem kinoforeninger i Danmark, som representerer ulike typer kinoer – fra de store kinokjedene til 75 kinoer som blir drevet på frivillig basis og flere arthouse-kinoer.

 

The danske filminstituttet støtter 20-25 filmer årlig, og har lagt inn et krav om at danske filmer skal utgjøre 25-30% av kinobillettsalgene. Pedersen mener dette er en positiv utvikling for danske kinoer, da det vil lede til flere store og publikumsvennlige filmer, som vi ser i Norge.

 

I fjor var den mest sette europeiske kinofilmen norske Kongens nei, men i år er trenden snudd – de tre største kinosuksessene har vært store danske blockbustere.

 

Cinema Club Denmark tilsvarer den norske Kinoklubben, og har 175 000 brukere. Dette har ført til suksesser som den britisk-irske filmen The Journey, som tjente tre ganger så mye i Danmark som den tjente i den nest mest innbringende landet, USA. Ingen distributør har noengang tapt penger på å få filmen sin med i Cinema Club.

 

Pedersen avsluttet med et lite frieri.

«Jørgen (Stensland, avdelingsdirektør i Film & Kino) har invitert meg for å ydmyke oss,» sa Pedersen, før han viste til statistikk som forteller at Norge gruser Danmark både på antall kinoer og andel billetter solgt til lokale filmer. Godt for selvbildet!

Annonse
Skroll til toppen