Annonse

Er leie av private kinosaler det store nye?

Patrick Von Sychowski fra Celluloid Junkie innledet ved å beskrive det voksende kinomarkedet i Kina og hvordan dette markedet trolig vil går forbi det amerikanske markdet i løpet av få år. I Kina er det stort fokus på innovasjon og de har noen helt utrolige kinohus med arkitekttegnede lobbier og kinosaler. Det nye store konseptet i Kina nå er at man kan leie sin helt egne kinosal og ha en lukket visning for seg selv, et kjærstepar, familien, eller vennegjengen.

Privat-sal3.JPG

På mange måter kan kinosalene minne om karaokeklubber hvor de besøkende kan leie et eget rom på timesbasis. Konseptet vokste frem for cirka fem år siden og populariteten har ekspodert.

Privat-eksplosiv_vekst.JPG 

Sychowski beskriver at man kan knytte fire årsaker til konseptets suksess: «privacy», «freedom», «luxary» og «flexibility». I 2018 er det nærmere 10.000 slike private kinosaler i Kina. Man finner private kinosaler i alle formater og fasonger, og det er kun fantasien som setter grenser for hvordan den private kinosalen kan se ut.

Privat-luksussal.JPG 

Eksplosiv vekst

Siden starten i 2013 har konseptet hatt en eksplosiv vekst og det er allerede flere private kinosaler i Kina enn «ordinære» kinosaler. De som leier disse kinosalene er følgende:

  • 70 % er par
  • 20 % er familier
  • 10 % er grupper

I 2018 ble konseptet regulert i Kina slik at ikke hvem som helst kan åpne en privat kinosal på soverommet sitt hjemme. Noen av kravene er at man må ha søkt om lisens for å åpne en slik sal, filmen må leies lovlig gjennom en distributør, det tekniske visningsutstyret må være av en viss standard og lokalene må møte kravene for brannsikkerhet o.l.

Privat-sal1.JPG

Når kommer dette til resten av verden?

Allerede nå har lignende kinoer åpnet i Korea. I USA har firmaet Emagine åpnet et lignende konsept hvor man kan leie en liten kinosal til sin egen gruppe. I Polen har de et lignende konsept som i USA, men her er det foreløpig ikke mulig for de som leier salen å bestemme hvilken film som skal bli vist.

Private kinosaler er den perfekte koblingen mellom den store kinoopplevelsen og den hjemmekoselige «Netflix and chill»opplevelsen.

Privat-chill.JPG 

 

Annonse
Skroll til toppen