Annonse

#kinoprat med Runar Lien

Komfort blir et stadig viktigere tema når man snakker om den gode kinoopplevelsen, og få bedrifter er bedre på kinokomfort enn Skeie Seating. Runar Lien har lenge vært den norske kinobransjens mann i Skeie, og er et kjent fjes på de fleste sammenkomster hvor brasjen treffes. I denne ukens #kinoprat blir vi litt bedre kjent med Runar, og hva den ultimate kinoopplevelse er for han.

Navn: Runar Lien
STILLING: Sr. Advisor Cinema & Culture
FARTSTID I BRANSJEN: 6 år
FAVORITTFILM: All the President’s Men

1. Hva er ditt beste kinominne?

Oktober 1989. Forum kino i Bergen sammen med min far for å se Batman. Jeg var 19 år og dette var første og eneste gangen jeg var på kino med min far. Jeg tror det var mer opplevelsen av å gjøre noe sammen med min far enn selve filmen, selv om Jack Nicholson er kostelig som Joker i denne filmen, og at Forum kino i sin tid var en fantastisk arkitektonisk kino tegnet av Ole Landmark. Men det er vel det som skaper de beste kinominner og opplevelser. Kombinasjonen av forventinger, at man gjør noe sammen og har en felles opplevelse, godt filmhåndverk, sitte bra, se bra og høre bra.

2. Hva kjennetegner den ultimate kinoopplevelsen for deg?

Den ultimate kinoopplevelse er når man har høye forventinger til en film og den innfrir, og jeg får sett den sammen med familien en søndag. Da er det et lite kinderegg. Uansett hvordan man snur og vender på det er film best på kino, og de aller fleste filmer er laget for det store formatet, og med mye reising i familien får vi tilbragt tid sammen, snakket om filmen før vi går på kino og etter. Med norske kinosjefers høye krav til standard vet jeg på forhånd at de ting som bare skal fungere, komfort, lyd og bilde, ikke vil være noe som drar ned helhetsopplevelsen.

Siden jeg ser en del film på filmtreffene får jeg ganske ofte mulighet til å se en film to ganger. Familien må jo også få sett de gode filmene selv om jeg allerede har sett de. Da opplever jeg ganske ofte at jeg ser andre aspekter ved filmen. Sist jeg gjorde det var med Thelma. Etter å ha sett den som åpningsfilm i Haugesund var jeg veldig i tvil hva jeg skulle mene, men når jeg så den for andre gang et par uker senere var det som en åpenbaring, og det var en litt kul følelse.

3. Hvordan tror du fremtidens kino ser ut?

Jeg tror fremtidens kino vil være mer differensiert enn i dag. Både fra kino til kino, men også fra sal til sal og også innen hver enkelt sal. Dette gjelder både innhold, interiør/komfort og service. Skal man øke besøket for alle alderssegment må man ha et differensiert tilbud. I følge SSB har personer over 16 år 6 timer og 19 minutter fritid pr. døgn. Det er 6 timer og 19 minutter man i utgangspunktet kan bruke til hva som helst. Hvert alderssegment vil se forskjellig på hva som er det beste å bruke denne tiden til. Og så må vi spørre oss selv hva det er som gjør at en kvinne over 50 år heller prioriterer tiden med å gå på yoga og drikke kaffe med en venninne, eller at en 17 år gammel gutt prioriterer Fortnite med venner fremfor å gå på kino?

Jeg tror vi må starte allerede i sofakroken og spørre oss selv: Hva er det som gjør at jeg velger å sitte her for å se en film, fremfor i stedet å ha gått på kino for tre måneder siden for å se den samme filmen? Hva er det jeg har hjemme som gjør at jeg velger vekk et kinobesøk og vil heller vente noen måneder for å se filmen hjemme? Eller bowle eller fiske laks i stedet for å gå på kino?

Annonse
Skroll til toppen