Annonse

#kinoprat med Rolv Gjestland

Det ble nylig kjent at Rolv vil motta prisen Golden Award under årets CineEurope. En pris som tildeles ildsjeler som har vist fremragende og uunnværlig arbeid både for sin bedrift, og hele den europeiske kinoindustrien.

Vi kan med trygghet si at Rolv er vel bevandret i film og kino. Interessen for film har preget både hans private og profesjonelle liv. I hans 35 år lange karriere, har han gjort seg mange erfaringer om hvordan man skal skape den beste kinoopplevelsen for gjestene. Men hva med han selv? Er det mulig å trekke frem ett spesifikt kinominne som det aller beste? Hvordan ser den ultimate kinooopplevelsen ut for en person som har hatt kino så tett på kroppen gjennom store deler av livet? Og ikke minst, hva tenker Rolv, som har jobbet med å optimalisere kinosaler gjennom hele karrieren, om hvordan fremtidens kino ser ut?

 

Navn: Rolv Gjestland

Stilling: Rådgiver i kinoteknikk og design for Film&Kino

Fartstid i bransjen: I Film&Kino: 35 år, 2 måneder og 21 dager + ca 3 år som kinomaskinist + 5 år som filmklubbaktivist

Favorittfilm: Litt avhengig av dagsformen, men er har veldig sans for Stanley Kubrik, Jacques Tati og …

1. Hva er ditt beste kinominne?

Som vikarmaskinist i Oslo, var min oppgave ofte å rykke ut hvis det mangler maskinist på en av kinoene. Det gjorde det sjelden, og da kunne jeg gå på hvilken kino jeg ville, og ofte ble det tid til å se en film. Ved en slik anledning dro jeg til Soria Moria (på Torshov) for å se Urgh – A Music War med mange av mine favorittband. I sal 1 var det et galleri som ikke var i bruk. Der kunne jeg sitte alene i fred og (smug-)røyke mens jeg så denne herlige filmen, som dessverre ikke lenger er tilgjengelig på noen plattformer.

2. Hva kjennetegner den ultimate kinoopplevelsen for deg?

For meg, som er veldig glad i den norske filmbransjen, er kanskje de aller største filmopplevelsene knyttet til premierer på norske filmer, når salen er stappfull og filmskaperne er nervøse, og så går filmen rett i hjertet på alle tilskuerne og jubelen starter når rulleteksten starter og varer til lenge etter at lyset er slått på…

3. Hvordan tror du fremtidens kino ser ut?

Jeg tror mye vil være det samme: Et sted man går for å oppleve film sammen med andre, og for å se filmer slik filmskaperne har ment de skal sees. Jeg tror det vil bli enda større vekt på komfort og enda bedre teknologi som gir filmskaperne enda bedre verktøy for å fortelle sine historier (selv om de som vanlig vil misbruke de nye mulighetene før de lærer seg å bruke dem på den beste måten). På lang sikt vil nok skjermer overta for projeksjon, noe som gir mange nye muligheter, men også tap av noen av de verdiene vi er vant til og glade i. Jeg tror det blir mer spesialvisninger og utleie av saler til folk som vil gjøre noe (feire) sammen. Og så skjer det sikkert noe som vi ikke engang har tenkt oss muligheten av i dag…

Annonse
Skroll til toppen