Annonse

Aamot-statuetten 2019 til Knut Bohwim og Arne Lindtner Næss

Foto: Sigurd Moe Hetland

Aamot-tatuetten er Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse og deles ut til regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon. Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, dog ikke i solnedgang, utformet av Arne N. Vigeland.

Priskomiteen 2019 har bestått av programdirektør Christin Berg, tidligere kinodirektør i Bergen Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopeland Eik, Agnethe Buus Jensen i Norske filmdistributørers Forening og redaktør Jan Erik Holst som leder. Film & Kinos adm. direktør Guttorm Petterson har vært komiteens sekretær.

Vinner: Knut Bohwim

Knut Bohwim hadde regien av hele 12 av 14 filmer med Olsenbanden i Norge, også den første som hadde premiere 11. august 1969. I august kommer filmkritikeren og journalisten Jon Selås med bok om dette dansk-norske fenomenet. Også Sverige fikk sine Olsen-bande filmer, under navnet Jönsson-ligaen. Arve Opsahl fikk Aamot-statuetten allerede i 1974, Carsten Byhring i 1975 og regissør Knut Andersen, som gjorde en av disse filmene i 1976. Alle de 14 filmene har vært vist under Oslo Pix.

Knut_nr1.jpg Foto: Guttorm Petterson

Ved siden av Olsenbanden har Knut laget en håndfull morsomme revy- og underholdningsfilmer og det spennende okkupasjonsdramaet Det største spillet. Han var en de tre ledende forgrunnsfigurene i produksjonsfirmaet Teamfilm A/S i mange år og ble senere direktør i Kommunenes Filmsentral A/S.

Vinner: Arne Lindtner Næss

Den andre vinneren av Aamot-statuetten 2019, Arne Lindtner Næss, er også tilknyttet Olsen-banden, men da i junior-divisjonen. Olsen-banden jr. så dagens lys i 2001 og fortsatte til 2010, etter at det var laget 6 spillefilmer. Serien ble tilrettelagt av Sverre Holm og vår prisvinner, og produsert av Nordisk Film A/S.

Arne_nr1.jpg Foto: Sigurd Moe Hetland

Arne Lindtner Næss er egentlig skuespiller, men også regissøren bak de populære Karsten og Petra filmene. Han har også skrevet, signert og produsert mange andre TV-serier og filmer for barn og ungdom.

Annonse
Skroll til toppen