Annonse

Avgift eller medfinansieringskrav?

Under åpningskonferansen på Tromsø Internasjonale Filmfestival ble dagen avsluttet med en debatt mellom Kulturminister Trine Skei Grande og Opposisjonens kanskje viktigste kulturpolitiker, Anette Trettebergstuen. Mye av diskusjonen kom til og dreie seg om avgift eller medfinansieringskrav i forhold til nedlasting.

Trettebergstuen vil ha avgift og argumenterte for at det er bedre å styre midler politisk som man gjør ved avgift. Kulturministeren mente derimot at det vil føre til at midlene tas inn fiskalt og går rett til Finansdepartementet. Man vil ikke få midlene tilbake. Venstre ønsker medfinansiering for å spre ansvaret for å å investere på flere hender.

Denne regjeringen har kuttet til filmfondet kunne Trettebergstuen fortelle. Ap hadde 100 millioner mer til filmfond. Hun sa også at om de hadde hatt makten, så ville avgift på nedlastning allerede vært gjennomført.

Kulturministeren pekte på at regjeringen har gitt økte midler til NRK og TV2. Her ligger også en type filmstøtte. Selv om filmstøtten de siste år ikke er økt har kvaliteten på filmer økt. Penger ikke alt.

Man kan forvente seg samling og forenkling i hele kulturlivet, sa ministeren videre.

Trettebergstuen spurte henne hvorfor hun ikke ville ikke utforske flere modeller enn medfinansiering. Det viktigste for AP var å finne ordninger som bransjen fikk mest ut av. Hun var redd for at filmbransjen havnet der musikkbransjen har havnet, men færre aktører og mer samlet makt.

Til slutt diskuterte man incentivordningen. Trettebergstuen ville at denne skulle være regelstyrt, ikke rammestyrt. Dette var kulturministeren enig i. Det er blitt en konkurranse om å ha lavest skatt og det er ikke sunt. Vi må være konkurransedyktige her.

Kulturministeren avsluttet med å varsle en gjennomgang av alle ordninger.

Annonse
Skroll til toppen