Annonse

Dagens meter-krav er ødeleggende for kino-Norge

Vi presiserer at vi har respekt for smittevern og norske helsemyndigheter. Samtidig er vi fortvilet over konsekvensene for kino-Norge.

 

Kinoene har tatt en enorm belastning i forhold til Covid-19. Med dagens regelverk er det stor sannsynlighet for at enda flere populære filmtitler vil avvente premierer. Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg.

 

Vi mener at myndighetene har blitt uklare i forhold til tiltakene.  Nå har Norske Filmdistributørers Forening, Produsentforeningen Virke samt Film & Kino forfattet og sendt et brev til kulturminister Abid Raja om saken.

 

Mandag 15. juni ble det anledning til å øke antall publikummere i salene til 200. Med støtte fra Folkehelseinstituttet (FHI) og flere lokale smittevernleger har Film & Kino lagt opp til en bransjestandard der avstanden mellom publikummere på én meter er blitt målt fra hode til hode, noe som ga anledning til å selge annet hvert kinosete.

 

18. juni fikk Film & Kino beskjed fra Kulturdepartementet (KUD) om at Folkehelseinstituttet (FHI) har gitt en ny beskjed, der de tolker, basert på en beskjed fra Helse- og Omsorgsdirektoratet (HOD), en-meters-regelen til å gjelde fra skulder til skulder, selv om de i samme melding skriver at det viktigste er fra ansikt til ansikt.

 

-Dette betyr at kinoene bare kan selge hvert tredje sete og sparker fullstendig vekk grunnlaget for å lansere nye filmer fordi kapasiteten blir en helt annen enn om annet hvert sete kunne benyttes. Med annet hvert sete har vi fått cirka 10 % av besøket fra 2019, mindre hvis været er bra. Nå vil dette publikumstallet synke enda mer fordi de nye norske filmene også vil utebli.

 

FHI har tidligere klart formidlet at avstanden på en meter skal beregnes fra hode til hode, dvs. midten av setet, siden det i første rekke er dråpesmitte det er snakk om.

 

Dette har kinoene lojalt fulgt opp og nedlagt et betydelig arbeid i å konfigurere billettsalget i salene tilpasset dette. Selv i de nye retningslinjene der det sies at det bør være en meter mellom, presiseres det at det viktigste er fra ansikt til ansikt. Begrunnelsen for at det bør beregnes en meter fra skulder til skulder er at man kan «lene seg mot armlenet eller snu seg mot personen ved siden av». Dette er «worst case» tankegang som på ingen måte er benyttet mot  andre bransjer.

 

Fullstendig absurd blir denne måten å beregne på når vi vet at flyselskapene får selge alle seter ombord på flyene, der folk sitter arm i arm og skulder ved skulder, mens kinoene har et sete mellom hver publikummer. Den nye måten å beregne på vil medføre at det bare kan selges hvert tredje sete. I tillegg til hva flyselskapene har fått anledning til sitter folk tett i tett på restauranter og tidvis er offentlig kommunikasjon fullpakket med langt fra en meter mellom de reisende.

 

Norske Kulturhus har nå sendt KUD et forslag til løsning hvor det skal sikres 1 meters avstand mellom publikum målt fra midten av setet. Dette er et forslag som Film & Kino støtter.

 

I dag er det rundt 205 kinoer, 480 saler og virka 82 000 seter i kino-Norge. I fjor solgte norske kinoer i underkant av en million billetter per måned. I april var det 30 884 besøk mot 773 950 april i fjor, mens det i mai var 71 872 besøk mot 797 663 i mai i 2019. Da kinoene følger alle smittevernregler er den faktiske setekapasiteten i norske kinoer i dag på rundt 10 000 seter – og ikke 82 000 seter, selv om setene er der.

Annonse
Skroll til toppen