Annonse

Minneord om Lene Løken

Lene var en profilert og markant skikkelse i norsk kulturliv, først og fremst som direktør for Film & Kino (tidligere Kommunale Kinematografers Landsforbund) fra 1993 til 2014, men også politisk aktiv for Arbeiderpartiet i ledelsen av kvinnebevegelsen og som statssekretær ved Statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland 1990-92 og i Kulturdepartementet under Åse Kleveland 1992-93. Hun var utdannet journalist og jobbet bl.a. i Vårt Land og Aftenposten.

Hennes politiske erfaring kom godt med som lobbyist. Hun ledet bransjeorganisasjonen Film & Kino gjennom en brytningstid der hun bl.a. lykkes med å beholde og benytte Norsk Kino- og Filmfond på ca. 100 millioner som offentlig bidrag til å digitalisere kinoene i Norge, som det første land i verden og dermed sikre en desentralisert kinostruktur i landet vårt. I alle år som direktør i Film & Kino var hun også styreleder i Den norske filmfestivalen og har mottatt Haugesund bys hederspris «Spillende faun». Hun har dessuten medvirket til utviklingen av den europeiske kino-organisasjonen UNIC og er blitt hedret for dette. Hun var pådriver og inspirator for mange, i og utenfor bransjen.

Hun var svært aktiv i Den norske turistforening og gikk gjerne fjellturer selv, så lenge hun orket. Hun er også kjent for sitt samliv med Pål Bang- Hansen og var i de senere år fortsatt aktiv for Arbeiderpartiet som fraksjonsleder i Frogner bydelsutvalg (2015-19).

Vi lyser fred over Lene Løkens minne.

Guttorm Petterson
Foto: Ingar Johansen

Annonse
Skroll til toppen