Annonse

Hollywood kan gå i svart på mandag

En slik streik vil stanse flere film- og TV-produksjoner i hele USA, ikke bare i Hollywood. International Alliance of Theatrical Stage Employes (IATSE) har kunngjort en mulig streik mandag.

Fagforeningen har 60 000 medlemmer som blant annet jobber som makeupartister, frisører og assistenter går til streik mandag hvis det ikke blir enighet innen den tid. Det blir å såfall første gang siden andre verdenskrig at Hollywoods produksjonsfolk nedlegger jobben.

Streiken blir varslet etter at forhandlinger mellom fagforeningen og representanter for film- og tv -produsentene nylig brøt sammen. Forhandlingene omhandler lønn, arbeidsforhold og mer presist lønningene du mottar hvis du jobber med strømmeprogrammer.

En lystekniker som har jobbet i mer enn 25 år i Hollywood, forteller blant annet til Forbes at han fikk $ 10 mindre i timen hos Netflix enn han gjorde da han jobbet på en sitcom for TV -stasjonen CBS.

Lange dager

Men de lange arbeidsdagene er også en avgjørende del av konflikten:

– Folk er slitne. De vil være sammen med familiene sine, og de vil sove, sier G. Victoria Ruskin, som tidligere jobbet som scenograf på film- og tv -produksjoner i Hollywood, men nå har funnet nytt arbeid som art director i New York, fordi hun var lei av arbeidsdager med 12-15 timers varighet.

De lange arbeidsdagene er et resultat av at etterspørselen etter nytt og mer innhold for de mange strømmetjenestene bare vokser. Men arbeidstiden er ikke bærekraftig for de mange tusen menneskene som jobber i Hollywood. I følge Forbes, visepresident for IATSE Trade Union, Michael Miller:

– Det er ikke lenger et æresmerke å jobbe 16 timer to dager på rad og skryte av hvor lite søvn du har fått.

Pauser, fritid og pensjon

Fagforbundet ønsker at de ansatte skal være garantert pauser under en produksjon som gir dem tid til å spise lunsj og ta fri i noen helger. I tillegg ønsker fagforeningen bedre pensjonsvilkår og helseforsikring for sine medlemmer.

Flere Hollywood-stjerner har uttrykt sin sympati med fagforeningens ønsker, inkludert Seth Rogen, Ben Stiller, Bradley Whitford, Anthony Rapp, Jane Fonda, Lily Tomlin, Rachel Zegler, Jeremy O. Harris og Danny DeVito.

Demokrater presser produsentene

I et brev til The Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), oppfordrer Demokratene foreningen til å gå tilbake til forhandlingsbordet med The International Alliance of Theatrical Stage Employes (IATSE), skriver LA Times.

– Unnlatelse av å komme til enighet vil ikke bare true levebrødet til arbeidere, men også deres familiemedlemmer, som er avhengige av jobbene sine i bransjen, noe som vil sende sjokkbølger gjennom amerikansk økonomi og industri, sa Demokratene i brevet. 

Annonse
Skroll til toppen