Annonse

Strengere koronatiltak i Oslo-området

– I dag varsler regjeringen koronatiltak på tre nivåer. Regionale tiltak for Oslo og kommunene rundt, skjerpede innreisetiltak for de som reiser inn til Norge, og nasjonale anbefalinger som gjelder hele landet, sa Støre under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Viderefører støtte til kulturlivet

For å møte uroen som måtte oppstå ved innføringen av nye koronatiltak, viderefører regjeringen økonomiske tiltak og ordninger blant annet for kulturlivet.

– Kultur, frivillighet og idrett, som har hatt en stor uro gjennom hele pandemien, får ordningene videreført for å sørge for en trygghet for de aktørene frem til sommeren, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under pressekonferansen.

– Da kan man jobbe som normalt og vite at det er en trygghet dersom det kommer den type restriksjoner som vi nå innfører i deler av landet, fortsatte han.

I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

Begrense spredningen

Regjeringen har besluttet å innføre tiltak for å bremse spredning av omikronvarianten, som torsdag ble påvist etter et julebord på Aker Brygge i Oslo. Det forventes flere tilfeller.

Helseminister Kjerkol opplyser at det blant annet innføres påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde en meter avstand, mer hjemmekontor, samt antallsbegrensninger på arrangementer i Oslo og kommunene rundt fra og med midnatt.

– Vi trekker nå i bremsen. Vi gjør det for å beholde kontrollen og beskytte befolkningen og en helsetjeneste som er under press mange steder, sier hun.

Regjeringen kan ikke utelukke at det vil komme strengere tiltak senere, dersom det blir behov for det, sier Støre.

 

Dette er tiltakene i Oslo-området

De regionale tiltakene gjelder for Oslo, Asker, Bærum og opptaksområdet til Ahus (Grue, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Eidskog, Hurdal, Nannestad, Ullensaker, Gjerdrum, Nes, Lørenskog, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Enebakk, Nordre Follo, Ås, Nesodden, Frogn).

Regjeringen presenterer følgende tiltak i en pressemelding:

  • Det er påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi. Tiltaket gjelder ikke barn under 12 år.
  • Arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal legge til rette for at ansatte kan jobbe hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler.
  • Plikt for serveringssteder og arrangører til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.
  • Krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling
  • Krav om at alle gjestene har sitteplasser på serveringssteder som har skjenkebevilling
  • Antallsbegrensninger for innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser med inntil 600 (i kohorter på 200)

Tiltakene varer i første omgang i 14 dager.

Annonse
Skroll til toppen