Annonse

Håp i sikte

Når de store filmene kommer, så kommer også publikum.

Totalt i forhold til 2020 hadde kinoene en oppgang i besøk på 16,6 prosent. Norskandelen var på hele 30 prosent som er litt ned i forhold til fjoråret, men den nest høyeste norskandelen noensinne.

Utsettelser

Strenge smittevernregler gjennom vinteren og våren medførte at mange filmer ble utsatt. Fra mai bedret dette seg og med gjenåpningen så fikk vi en god høst med over 1 million besøkende i både oktober og november.

– Med alle former for begrensninger og restriksjoner, samt full nedstengning av Østlandsområdet fra 12 november 2019 til 26 mai 2020, ble første halvdel av året skuffende besøksmessig, uttaler administrerende direktør Guttorm Petterson i Film & Kino.

Restriksjonene medførte at man bare kunne ha få folk i salene og gjorde at store filmtitler fikk premiedato skjøvet på.

– Totalt hadde 2021 et kinobesøk på 5.662.572. Det var 821.049 fler besøkende enn i 2020.

BILDE 5 Guttorm-Petterson.jpg 

-Det mest gledelige er at høsten viser at når storfilmene kommer så kommer publikum, sier Petterson.

– Oktober 2021 var en bedre kinomåned enn oktober 2019, før pandemien. Det er også gledelig at tre av filmene på topp ti listen for 2021 var norske. «Tre nøtter til Askepott» og «Nordsjøen» var blant de tre best besøkte filmene, bare slått av «James Bond – No Time to Die».

– Det er også svært gledelig at Joakim Triers «Verdens verste menneske» er den femte best besøkte filmen i 2021. Den best besøkte av hans filmer totalt. Filmen fikk god drahjelp av stor internasjonal oppmerksomhet og pris i Cannes. Samlet gav dette en norskandel på 30% som er den høyeste som er målt, med unntak av 2020.

 

Restrikjoner og begrensninger

Året for kinoer var altså preget av nedstengninger og restriksjoner første halvår. Mange kommuner stengte ned alle kulturtilbud to uker i januar. Fra 23.mars frem til 14.april kunne kinoene kun ha 20 stykker i salene. Dette økte til 200 den 27.mai og i juni var det ingen begrensninger for kinoene. Dessverre ble senhøsten preget av introduksjonen av Omikronvarianten.

Fra 3.desember ble det igjen innført en meters avstand i salene og maksimalt 100 personer, men alt 9. desember ble antallet redusert ytterligere til maksimalt 50 personer. Dette førte igjen til at flere storfilmer som skulle hatt premiere i desember, som «Kampen om Narvik» og «Spiderman – No Way Home», ble flyttet til 2021. Den siste har sprengt rekorder internasjonalt og ble i løpet av 2 uker filmen med høyeste billettsalg i 2021.

 

Ingen smitte på kinoer

Det er fortsatt slik at ingen smittetilfeller kan føres tilbake til kinobesøk hverken i Norge eller globalt. En undersøkelse gjort av Fraunhofer IBP i Tyskland viser at kinoer har gode ventilasjonssystemer som skaper et trygt miljø. I Norge har kinobransjen tatt smittevern på alvor og var svært raske med å innføre tiltak etter at pandemien startet i 2020. Bruk av masker, kontinuerlig renhold, god avstand og god informasjon til publikum gjør kinoopplevelsen trygg for alle.

Skjermbilde 2022-01-03 kl. 12.43.19.png 

 

Annonse
Skroll til toppen