Annonse

Dagens antallsbegrensninger er ødeleggende for kino-Norge

Kinoene har respekt for smittevern og påleggene fra norske helsemyndigheter. Under hele pandemien har smittevern vært i høysetet, og ingen er dokumentert smittet på kino i Norge eller noe annet sted i verden. Samtidig er vi fortvilet over konsekvensene for kino-Norge.

 Myndighetene har flere argumenter for disse sterke begrensingene. I anbefalingen til regjeringen skriver Helse og omsorgsdepartementet: «Det er antakelig ikke stor direkte smitteverneffekt å avlyse offentlige arrangementer med faste tilviste plasser, men det vil likevel kunne redusere mobilitet og bruk av kollektivtrafikk». Samtidig så kan man sitte på hvert sete på buss, trikk, tog og fly. Om man skulle få ned smitten og mobiliteten hadde det vært naturlig å gi begrensninger på reisingen. Samtidig kan man stå og gå tett i tett på kjøpesentre. I distriktene brukes hovedsakelig egen bil når man skal på kino. Dette framstår urimelig.

Landet er en vanskelig situasjon og vi forstår at regjeringen må forsøke å ta noen grep, men blir begrensingen på 50 publikummere uansett salstørrelse stående, kan kinoene like gjerne lukke igjen. Dette er en uholdbar situasjon.

BILDE 5 Guttorm-Petterson.jpg 

-Jeg er svært bekymret for økonomien til norske kino-selskaper, sier adm.direktør Guttorm Petterson. Inntil 200 i annet hvert sete burde gjeninnføres snarest.

– Kinoene har allerede tatt en enorm belastning i forhold til Covid-19. Med dagens regelverk er det stor sannsynlighet for at enda flere populære filmtitler vil utsette sine premierer. Dårlig kinotilbud og mangelfullt innhold gir elendig billettsalg, sier Petterson i Film & Kino. Allerede er mange av de norske filmene som skulle hatt premiere denne våren flyttet. Og det samme har flere store titler som «Spiderman – No Way Home». Denne har satt rekorder internasjonalt, og faren er nå at den vil lanseres på nedlastingstjenester, inkludert piratsider, før den får kinopremiere.

-Med de gjeldende restriksjonene vil lansering av kommende norske storfilmer som «Kampen om Narvik» og internasjonale «blockbustere» være svært problematisk, sier Erlend Serigstad, leder for Norske kinosjefers forbund.

-Det er på kino norske filmer i hovedsak møter sitt publikum for første gang, og det er på kinolerretet filmene virkelig kommer til sin rett. Inntektene fra kinovinduet er avgjørende for produsentens økonomi i filmen. Skal vi få hjulene i gang igjen, må det legges opp til at det faktisk er regningssvarende å ha kinovisninger. Kinoene tar smittevern på alvor, nå trenger vi bare at regjeringen tillater flere i salene, sier Guttorm Petterson.

I dag er det rundt 200 kinoer, 480 saler og cirka 82 000 seter i kino-Norge. I oktober og november 2021 solgte norske kinoer over en million billetter per måned. Da kinoene følger alle smittevernregler er den faktiske setekapasiteten i norske kinoer i dag bare så vidt over 20.000 – og ikke 82 000 seter, selv om setene er der.

 

Annonse
Skroll til toppen