Annonse

Det ukrainske filmakademiet ber om boikott av russisk filmer og kinoer

Selv om alt som skjer i Ukraina kan høres ut som en skrekkfilm, er det dessverre ikke det. Flere ukrainske film- og TV-grupper har gitt uttalelser til pressen i dag, og ber kulturgrupper over hele verden blokkere russiske nyhetskilder og ta avstand fra russisk TV og film.

Ifølge The Hollywood Reporter ble en slik oppfordring sendt ut denne helgen av det ukrainske filmakademiet, som blant annet har bedt om at Moskva internasjonale filmfestival mister sin akkreditering, samtidig som det ber om en bredere boikott av russisk film fra det internasjonale samfunnet.  Andre forespørsler inkluderer en oppfordring til produsenter og distributører om å frigjøre seg fra avtaler med russiske filmselskaper der det er mulig, og til Europarådet om å blokkere russiske filmskapere fra Eurimages-fondet designet for å støtte og promotere den europeiske filmindustrien.

Her er et utdrag fra oppropet, som beskriver Akademiets krav til de ulike forbudene:

Flere filmer laget av Russland får regelmessig adgang til programmene til de fleste verdens filmfestivaler, og det brukes betydelige ressurser på promoteringen. Resultatet av denne aktiviteten er ikke bare spredning av propagandameldinger og forvrengte fakta. Det øker også lojaliteten til russisk kultur – kulturen til aggressorstaten, som utløste uberettiget og uprovosert krig i Sentral-Europa.

Akademiets begjæring kommer mens grupper rundt om i verden fortsetter å utøve sosialt og kulturelt press mot Vladimir Putins administrasjon og invasjonen av Ukraina. Tidligere denne uken kunngjorde Eurovision Song Contest at den forbyr Russland fra å delta i årets begivenhet, mens flere internasjonale sportsbyråer har flyttet planlagte kamper og turneringer fra russisk jord. Det kommer i tillegg til mer formelle sanksjoner som har blitt utstedt av faktiske regjeringer, i tillegg til handlingene iverksatt av kulturgrupper.

Annonse
Skroll til toppen