Annonse

Sølvklumpen til «Tre nøtter til Askepott» og «Verdens verste menneske»

Prisen ble delt ut under et bransjearrangement for kinosjefer i regi av Film & Kino. Regissør Cecilie Mosli tok imot prisen for Tre nøtter til Askepott, mens Atle Ellingsen fra filmdistributøren SF Studios hentet prisen på vegne av Joachim Trier, som er i Hollywood i anledning filmens Oscar-utdelingen.

 

Sølvklumpen deles ut av landets kinosjefer, og har blitt delt ut hvert år siden 1958.

Det deles ut én pris til beste norske film og én til beste norske barne- og ungdomsfilm. Årets jury besto av Andreas Gilhuus, Kari Reianes Spangen og Jørgen Søderberg Jansen.

 

Juryens begrunnelser:

Årets beste barne- og ungdomsfilm

Tre nøtter til Askepott hadde premiere 12 november og er til nå sett av nærmere 600000 mennesker. Det er ganske utrolig midt i en pandemi!

At noen skulle tukle med noe av det norskeste vi har, det vil si en tsjekkisk familiefilm fra 1973, var mange skeptiske til. Fallhøyden var stor da Cecilie Mosli skred til verket. Å bruke Astrid S som spillefilmdebuterte i hovedrollen var også et dristig valg, som viste seg å være helt rett. Astrid Smeplass formidler rollen som Askepott med varme, vennlighet, humor og finstemte nyanser i formidlingen. Vi håper det ikke er siste gang vi ser henne på et stort lerret

Tre Nøtter til Askepott  Astrid Smeplass som Askepott.jpeg 

At filmen trakk over 100.000 besøkende åpningshelgen og er en av de ti mest besøkte norske filmene noensinne selv med ny nedstengning kun få uker etter premieren er svært imponerende og vi tror at dette blir en klassiker som vil vises på kinoer i flere år fremover for å gi oss den gode julestemningen

 

Sølvklumpen for årets beste film

Verdens verste menneske hadde første opptaksdag 12 mars 2020. Mange ville sagt at dette var verdens verste dag for oppstart av en spillefilminnspilling. Uansett: målet var å bli ferdig til å kunne bli vurdert til filmfestivalen i Cannes 2021. De rakk både å bli ferdig, plukket ut til hovedkonkurransen, og på toppen av det hele vinne prisen for beste kvinnelige skuespiller. Ikke verdens verste start for denne filmens livsløp altså

Verdens-Verste-Menneske-bilde-1.jpeg 

Filmen hadde premiere på norske kinoer 15. oktober, og nærmer seg 250.000 besøkende.

Renate Reinsve som har hovedrollen i filmen kjenner vi godt fra før fra både teaterscenen og tv-serier men dette er hennes debut på kinolerretet. Og for en debut hun gjør. Det er en fryd å følge henne gjennom de ulike fasene i livet hun gjennomgår og oppleve det tette og rå samspillet med Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum.

Vi må også nevne komponist Ola Fløttum, Kasper Tuxèn på foto, og Olivier Bugge Coutte på klipp som er med på å gi filmen den fine flyten og forsterker stemningene på en fortryllende måte.

Årets vinner er regissert av Joachim Trier, som også har skrevet manuset med sin faste makker Eskil Vogt og avslutter Oslotriologien som startet med Reprise fra 2006 og Oslo 31 august fra 2011.

Annonse
Skroll til toppen