Annonse

Danmark innfører strømmeavgift

Den danske  regjeringen fikk flertall uten de borgerlige partiene for den nye medieavtalen lørdag. Konkret betyr det at de kommersielle strømmetjenestene som Netflix, HBO og Viaplay må betale en avgift på seks prosent av omsetningen de har på det danske markedet fra 2024.

Deretter legges pengene i to puljer. Halvparten til Public Service-poolen, som blant annet gir midler til skjønnlitterære serier og dokumentarer. Den andre halvparten går til å øke tilskuddet til dansk film.

Store beløp

Kulturdepartementet har ikke tall på hvor mye penger det konkret dreier seg om – blant annet fordi strømmetjenestene ikke oppgir hvor stor omsetningen deres er i Danmark. Flere konsulenthus og forskningsinstitutter har imidlertid tidligere gjort vurderinger av hvor stor omsetning strømmetjenestene har i det danske markedet.

Og de viser at filmbransjen kan forvente noe av en pengeinnsprøytning dersom strømmetjenestene i 2024 er like store som i dag.

En av analysene som ble gjort i 2021 kommer fra Wilke og medieanalytikeren Claus Bülow Christensen. I to undersøkelser ble henholdsvis 1000 og 1500 representativt utvalgte dansker spurt om hvilke strømmetjenester som har abonnement på, og hva de betaler for dem.

Basert på studien ble det anslått at de kommersielle strømmetjenestene i Danmark omsetter for cirka fire milliarder danske kroner (ca 5,5 millarder NOK) per år, som ikke er inkludert moms. Konsulenthuset PWC anslo samme år at omsetningen det året var på 2,5 milliarder (3,5 milliarder NOK).

Kan gi over 200 millioner ekstra

Med en skatt på seks prosent, basert på analysene, tilsvarer dette en ekstra pengesekk til danske filmer og TV-serier på mellom 150 og 240 millioner danske kroner i året. Til sammenligning hadde det danske filminstituttet et tilskuddsbudsjett på 508,1 millioner DKK (700 mill. NOK) i 2021.

Staten vil imidlertid punge ut med 30 millioner kroner av støtten til den såkalte Public service-poolen når strømmeavgiften kommer i 2024. Dermed kan støtten til danske filmer og TV-serier basert på tallene i beste fall øke med om lag 40 prosent.

Hos Producerforeninger regner man med at det vil komme inn opptil 200 millioner DKK  (280mill. NOK) ekstra. Det sier Jørgen Ramskov, direktør i produksjonsbedriftenes bransjeforening.

Han forklarer at de ekstra pengene også kan gi mer bevegelsesfrihet, slik at man kanskje kan produsere enda større danske filmer, men også gi mer midler til blant annet produksjon av danske dataspill.

Flere andre europeiske land har allerede en lignende skatt – deriblant Tyskland og Frankrike.

Annonse
Skroll til toppen