Annonse

Verdens nest største kinokjede ber om konkursbeskyttelse

I følge The Wall Street Journal forventes det London-baserte Cineworld å begjære seg konkurs i både Storbritannia og USA etter å ha samlet 4,8 milliarder dollar i gjeld. Selskapet driver mer enn 9000 saler på 751 steder rundt om i verden. Det er den nest største kinokjeden i verden  etter Odeon-eier  AMC.

Cineworld sysselsetter mer enn 28 000 mennesker globalt. I likhet med andre kinokjeder ble Cineworld hardt rammet av pandemien.

Mange kinoer ble tvunget til å stenge i lengre perioder under nedstengningene, eller måtte operere med redusert kapasitet på grunn av regler for sosial avstand. Kinokjeden hadde håpet storfilmer som den siste Bond-filmen, Top Gun: Maverick og Thor: Love And Thunder ville trekke publikum tilbake etter at restriksjonene ble lettet.

Top Gun: Maverick, med Tom Cruise i hovedrollen, har spilt inn 1,8 milliarder dollar på det globalt, noe som gjør den til en av de 10 mest inntjenende filmene gjennom tidene. Men i forrige uke advarte Cineworld om at det fortsatt ikke hadde vært nok store utgivelser til å tiltrekke seg kinopublikum.

I 2019 før pandemien, nådde de globale billettsalgene rekord på 42,5 milliarder dollar ifølge Comscore. Billettsalget i år er ned med rundt en tredjedel, eller 32 %, sammenlignet med 2019.
Kinokjeder har også møtt tøff konkurranse fra strømmetjenester, som økte i popularitet under nedstengningene.

I 2020 brøt det ut bråk da Cineworld og rivalen AMC, som eier Odeon Cinemas-kjeden, kritiserte Universal Pictures for å ha gitt ut Trolls: World Tour online på et tidspunkt da kinoene ble tvunget til å stenge på grunn av koronaviruset.

Cineworld signerte deretter en avtale med Warner Bros om å vise filmer på kino før de strømmes.

På fredag ​​falt aksjene i Cineworld 60 prosent etter at The Wall Street Journal rapporterte at firmaet forberedte seg på å begjære seg konkurs «innen uker». Og i dag dro de med se AMC i dragsuget med et aksjefall på 42 prosent i løpet av dagen.

Cineworld sa mandag at de ser på ulike alternativer for hvordan man kan omstrukturere virksomheten, inkludert en Chapter 11-søknad i USA. Dette gjør at et selskap kan fortsette å operere mens det forhandler med sine kreditorer.

Selskapet vil ikke kommentere om det også vurderte å begjære seg konkurs i Storbritannia.

Cineworld har  9.189 saler globalt fordelt på mer enn 750 kinoer i ti land.

Annonse
Skroll til toppen