Annonse

Gard B. Eidsvold skal spille Vidkun Quisling i ny kinofilm

Opptakene starter denne uken, og baserer seg på og hittil lite kjent kildemateriale.

I fortellingen om Quislings siste dager, får vi et fortettet innblikk i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil. Prosjektet har sitt utspring i en omfattende research og et unikt kildemateriale. Blant kildene er en dagbok presten Peder Olsen skrev fra sine dager som Quislings fortrolige, fra arrestasjonen av Quisling og fram til henrettelsen 24. oktober 1945, hvor Peder Olsen var én av Quislings to sjelesørgere i fengslet.

Prosjektet omfatter både en kinofilm og en TV-serie for TV 2, hvor TV-serien går lenger i fortellingene omkring Quisling, spesielt om Maria Quisling og de dramatiske maidagene før freden var et faktum.

standard_vidkun-quisling_2.jpeg 

Om filmen og TV-serien

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til. Men først skal han møte sjelesørger og prest Peder Olsen.

– Filmen og TV 2-serien vil ha mye materiale til felles. Samtidig skal vi lage to helt unike uttrykk og bruke film- og serieformatet på best mulig måte, noe som gjør at publikum får noe annet og ekstra, og fortalt på ulike måter. Vi forsker i å slippe løs forskjellige team til å både klippe, lydlegge og legge musikk, og prosjektet er en gigantisk utfordring jeg gru-gleder meg til å ta fatt på, sier Erik Poppe.

En ukjent historie

Quisling sto på sitt til det siste. Men Peder Olsens dagboknotater viser at han kjempet en desperat kamp for å redde sitt liv og sitt ettermæle. I møtene med sin sjelesørger ble han presset til bristepunktet;Kunne han ha tatt feil av sin livsoppgave?

Et lite kjent kildemateriale har gitt innblikk i et rystende kapittel i Quislings historie. Ved å tolke Peder Olsens dagbøker har filmskaperne fått innsikt i hva det var som utspilte seg i løpet av Quislings siste levetid.

– Hva kan vi lære av historien om Quislings underliggende motiver og innerste tanker? Skjønte han noensinne hva han hadde gjort, at han hadde tatt fullstendig feil? Hvor langt gikk hans sjelesørger i søken etter svar eller en skylderkjennelse? Dette er en ufattelig dramatisk historie som overrasket meg fullstendig, sier Erik Poppe som i rollene som Vidkun Quisling og Peder Olsen har fått med seg to av Norges fremste skuespillere; Gard Eidsvold og Anders Danielsen Lie.

– I en verden med stadig flere antidemokratiske ledere, er det viktig å forsøke å avkle de som kanskje er farligst av dem alle; de ideologisk drevne. Et bidrag til dette er å gå så tett på dem som mulig. Gard og Anders har de kvalitetene som skal til for å gjøre dette, og dermed levendegjøre den utfordrende fortellingen om hva som kan ha utspilt seg mellom de to mennene der inne i fengselet, sier Poppe.

TV 2 har sikret seg TV-rettighetene til filmen og TV-serien, som har forventet premiere høsten 2024.

Annonse
Skroll til toppen