Annonse

Passerte en million kino-besøk i oktober

Det er gode nyheter for administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i bransjeorganisasjonen Film & Kino før Den Store Kinodagen kommende lørdag.

Espen Lundberg Pedersen.jpg 

Administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i Film & Kino er fornøyd med å ha passert 1 million kinogjester på månedsnivå for første gang i 2022. Foto: Kristoffer Sandven.

 

Sist gang kino hadde over en million gjester på månedsnivå var da den nye utgaven av julefilmen «Tre Nøtter til Askepott» hadde sin seiersgang på norske kinoer med 329 957 solgte billetter i november 2021.

I lang tid var kinotilbudet preget av stengte kinoer og med begrenset antall gjesteplasser på grunn av pandemien. Også etter pandemien har det gått litt tregt med å samle store mengder i kinosalene. Nå er det positive endringer på gang.

– Nå er vi virkelig tilbake igjen med flere attraktive norske og amerikanske filmer. Vi lever av godt innhold – og pandemien har preget kino-Norge i lang tid etter at pandemien var på sitt verste. Mange filmer er blitt satt på vent, men nå kommer topp filmer på rekke og rad, sier Lundberg Pedersen.

Og kommende lørdag er det kinofest, med Den Store Kinodagen som arrangeres første lørdag i november hvert år.

– Og på Den Store Kinodagen er det halv pris på samtlige forestillinger. Da satser vi på å sette kinoen ekstra på dagsorden med diverse underholdning i tillegg til et rikt filmreportoar, sier administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen.

I januar ble det solgt 713 018 kinobilletter i Norge. I juli ble det solgt 838 448 billetter, mens det i september kun ble solgt 655 518 billetter. Vi måtte helt ut til oktober for å passere millionen i 2022.

– Vi skulle gjerne ha solgt litt flere billetter i månedene etter sommeren, men oktober ble veldig sterk. Og mye tyder på at vi får mange fine kinomåneder i tiden fremover. Dette trenger også bransjen. Det har ikke vært så mange glad-nyheter siden pandemien startet. Men nå er vi på offensiven, sier Espen Lundberg Pedersen.

Oktober måned viser at mye positivt er på gang. Da ble barrieren på 1 million solgte billetter passert – igjen, nærmere bestemt 1 015 699 solgte billetter.

Mest sett i oktober ble «Krigsseileren» med 215 952 solgte billetter i oktober. Amerikanske «Smile» oppnådde 150 756 solgte billetter, mens norske «Helt Super» ble sett av 80 019 siste måned. Den norske komedien «Jentetur» ble sett av 78 848 i oktober, mens «Olsenbanden – Siste skrik» solgte 53 996 billetter i løpet av samme måned.

– Fire av de fem mest sette filmene i oktober måned er norske. Ja, til sammen ble det solgt over 450 000 billetter på norske filmer i oktober. Vi liker at det er en god blanding av norske og internasjonale filmer som trekker massene til norske kinoer. Nordmenn liker å gå på kino, samt oppleve filmene på sitt beste med stort lerret, lyd i toppklasse og komfort av beste sort, sier Espen Lundberg Pedersen.

Han forteller at det er mange sterke filmer på gang i slutten av dette året. Attraktive filmer som «Black Panther – Wakanda forever» (9.november), «Teddybjørnens jul» (11. november), «Vikingulven» (18. november), «Pinocchio» (25. november), «Devotion» (2. desember), «Avatar» (14. desember), «Kardemomme By» (25. desember) og «Kampen om Narvik» (25. desember) er blant filmene han viser til.

– Vi ser nå at de store filmstudioene prioriterer kinoen igjen. Det betyr at det norske kinopublikummet har mye å glede seg til i tiden fremover. Den Store Kinodagen på lørdagen er også en god grunn til å besøke sin lokale kino, sier Lundberg Pedersen.

Annonse
Skroll til toppen