Annonse

Amazon med storsatsing på kinofilm

Verdens største netthandler har som mål å produsere 12 til 15 filmer i året som vil bli utgitt på kino. I det kommende året vil Amazon gi ut et mindre antall filmer, og vil over tid øke produksjonsvolumet. Satsingen setter Amazon på nivå med store studioer.

Strømmetjenester unngår vanligvis å gi ut filmene sine på kino eller gi dem ut i kortere tid og på færre kinoer enn tradisjonelle studioer. Amazon har vært mer åpen for kinoer enn Netflix, men har ennå ikke investert like mye penger i originale filmer. Mens Netflix gir ut omtrent 100 filmer i året, gir Amazon bare ut et par dusin.

«Amazon.coms planer om å investere 1 milliard dollar for å produsere 12-15 filmer i året for utgivelse på kino er en tillitserklæring til kinomodellen,» sier Bloomberg Intelligence-analytiker Gitta Ranganathan. Det kan «lett øke besøket med 15 -20 prosent gitt Universal og Warner har omtrent like budsjetter.»

Selv når Amazon er i kostnadskuttmodus, øker selskapet investeringene i originalfilmer etter å ha betalt 8,5 milliarder dollar for det 98 år gamle Hollywood-studioet MGM, som produserte filmer som som Ben-Hur og Legally Blonde. Deres franchise inkluderer Rocky og James Bond

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har også presset sitt Hollywood-studio til å utvikle og gi ut mer kommersielt materiale, noe som førte til den nylige The Lord of the Rings TV-serien, samt prosjekter som The Terminal List, en seien med Chris Pratt i hovedrollen. Alle strømmeselskapene, inkludert Netflix og Apple, har investert mer penger i original-TV før de gikk videre til film.

For amerikanske kinoer er dette gode nyheter fra Amazon. Billettsalget i USA har falt mer enn 33 prosent sammenlignet med 2019, det siste hele året før kinoene ble stengt på grunn av pandemien.

Likevel, til tross for nedgangen i billettsalget, presser filmskapere, Hollywood-veteraner og filmstjerner på for at medieselskapene skal gå tilbake til kinoene. De mener at en stor hit på kino er mer lønnsom enn selv den største strømmefilmen.

Annonse
Skroll til toppen