Annonse

Kinobesøket dårligere enn forventet i november, men sterk norskandel

Bransjen har håpet på at det positive milliontallet for oktober ville gjenta seg. Det har de ikke gjort. Så langt i år er kinobesøket ned 27 prosent i forhold til de to siste årene før pandemien. At Hollywood-studioene nå eies av strømmeselskapene har i tillegg ført til at det nå også lages færre store studiofilmer for kino. 

Så langt i år er den kun oktober måned som har greid et billettsalg på over en million, mens det i 2018/19 ble solgt mer enn en million kinobilletter i sju av tolv måneder. Nå er ikke dette et særnorsk fenomen, samme utviklingen ser vi internasjonalt. I USA er kinobesøket så langt i år ned 33 prosent.

Færre Hollywood-filmer

Håpet for desember er at Avatar: The Way of Water,Folk og røvere i Kardemommeby og Kampen om Narvik kan rette opp på kinobsøket.

_DSC1234x.jpg

De første to eller tre ukene er beryktede døde soner, noe vi også ser på besøket i månedens første helg hvor Teddybjørnes Jul topper med 24.643 solgte billetter. Andreplass på Kinotoppen er Tommy Wirkolas premierefilm Violent Night som måtte nøye seg med 8.370 solgt billetter.

Hollywood-studioene slipper færre brede utgivelser i desember i år.

Vanligvis gir ingen Hollywood-studioer ut mer enn én film for høytiden, men i år hopper Warner Bros., Discovery og Lionsgate over måneden helt. Dermed er den kun tre studiofilmer utenom Avatar i desember på norske kinoer: Violent Night denne uken, Universals Pus med støvler: Et siste ønske  9. desember og I Wanna Dance with Somebody 25. desember.

Det betyr at kinobesøket i desember er svært avhengig av Avatar: The Way of Water, Folk og røvere i Kardemommeby og Kampen om Narvik. De to norske filmen går først opp 25. desember – dermed hviler det mye på Avatars skuldre.

Skjermbilde 2022-12-05 kl. 11.50.40.png 

Annonse
Skroll til toppen