Annonse

Storfilm fra Viaplay om Edvard Munch kommer først på kino

Munch er regissert av Henrik M. Dahlsbakken og forteller historien om den unge Edvard Munchs første forelskelse, i en gift kvinne, og videre om hans nederlag som kunstner etter at hans første utstilling i Berlin blir refusert og avvist. Filmen skildrer også Munchs dramatiske innleggelse på nerveklinikk i København, der han tvinges til å ta sitt livs største og mest avgjørende valg, før han i livets siste fase kjempet en hard kamp for å redde sin kunstneriske arv fra nazistene under krigen.

En av historiens største kunstnere

Edvard Munch(1863-1944) er en av historiens største og mest kjente kunstnere. Nå blir hans liv som kunstner og menneske endelig filmatisert. Samtidig som kunsten hans er kjent over hele verden, er hans dramatiske livshistorie mer ukjent for mange. I filmen vil fire viktige og avgjørende perioder i hans liv stå sentralt.thea-lambrechts-vaul_63918b7dbf7aa.png

Sammen gir disse fire periodene et intimt og nyansert bilde av et unikt menneske og kunstner.

– Publikum vil ikke bli presentert for noen sannhet, men snarere vår fortelling om hans liv og virke. Mye kan leses om Munch gjennom bevarte brev, dagbøker og ulike biografier, uten at dette gir et sannferdig bilde av et mangefasettert menneske. Vi har ønsket å utforske hva som drev ham, hva som inspirerte ham, og hva som holdt liv i hans indre flamme. Jeg er veldig glad for å samarbeide med Viaplay og Scandinavian Film Distribution om denne filmen, sier filmskaper Henrik M. Dahlsbakken.

krediter-agnete-brun_63918b7d2b22e.jpg 

Fire skuespillere har rollen som Munch

De fire ulike delene i filmen er skrevet av fire manusforfattere (Fredrik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen og Eivind Sæther) og spilles av fire forskjellige skuespillere.

Mens tre av periodene er satt til Munchs levetid, vil den siste delen være iscenesatt i nåtidens Berlin.

Rollene som Edvard Munch spilles av de fire norske skuespillerne Alfred Ekker Strande (Forbannelsen, Ida tar ansvar), Mattis Herman Nyquist (Ammo, Livstid), Ola G. Furuseth (Gutta på skauen, Nede, Made in Oslo) og Anne Krigsvoll (ZombieLars, Lilyhammer). I tillegg spiller Anders Baasmo (Børning, Kongens nei, Olsenbanden) og danske Jesper Christensen (James Bond – Spectre) sentrale roller.

krediter-agnete-brun_63918b7c27973.jpg

Anne Krigsvoll spiller rollen som Munch på sine eldre dager.

– Jeg har forsøkt å gi sjatteringer av Munch fra min palett som skuespiller. Det har vært en fantastisk utfordring, gjort med mye kjærlighet og stor respekt, forteller Anne Krigsvoll.

Med spillefilmen Munch er ambisjonen å få det beste ut av to verdener; kino og strømming. Filmen skal i tur og orden vises først på kino fra den 27. januar 2023 – før den deretter vises eksklusivt på Viaplay fra 24. mars.

Henrik M. Dahlsbakken har de siste årene markert seg som en av Norges mest produktive og eklektiske filmskapere. Han har siden 2015 skrevet og regissert flere spillefilmer, blant annet kinosuksessen En affære (2018) og komedien Gledelig Jul i 2020.
 

Annonse
Skroll til toppen