Annonse

Fra 1. januar skal filmdistributørene sette aldersgrenser på kinofilmer

Fra nyttår blir det kinofilmdistributørene som vil være ansvarlige for å sette aldersgrense på all kinofilm. Medietilsynet vil fremdeles være tilsynsorgan, og kan endre aldersgrensen dersom den er i strid med regelverket.

Likebehandling

Endringene sikrer likebehandling av alle distributører av film og tv-program i Norge. Lovendringen betyr at den statlige forhåndskontrollen av kinofilm avvikles, og at distributørene får ansvar for å gi filmene aldersgrense før de vises på kino. Dermed blir det samme ordning for kinoprogram som det allerede er for tv-program, der aktører som TV 2 og NRK selv setter aldersgrenser.

Ingen endring når det gjeld pliktene til kinoene

–Plikt til å gi informasjon om aldersgrense på filmer

–Plikt til å utforme rutiner for og å gjennomføre inngangskontroll

–Tilknytt materiale (trailere, reklame mv.) skal være tilpasset aldersgrensa til filmen

–»Ledsagerregelen» er uendret og må følges når inngangskontroll blir gjennomført

 

Klager fra publikum

  • Kinoene kan vise både til filmdistributør og Medietilsynet. I første omgang bør ansvarlig kinofilmdistributør kontaktes dersom publikum reagerer på ei aldersgrense.
  • Filmdistributørene vil etablere eit system for å behandle klager frå publikum. Norske filmdistributørers forening har oppretta en egen e-postadresse for spørsmål om aldersgrenser: kontakt@filmdistributorer.no.
  •  
  • Medietilsynet tar i mot tips og spørsmål frå publikum og vurderer disse. Når Medietilsynet behandler spørsmål, kan det ende med tilsyn og eventuelt vedtak om å overprøve en fastsatt aldersgrense. Det er bare kinofilmdistributøren som vil ha en formell klagerett på vedtak fattet av Medietilsynet om endring av en aldersgrense.
  •  
  • Klageretten til Barneombudet på aldersgrenser som Medietilsynet har satt på kinofilm blir opphevet fra 2023.

For å sikre lik praksis, skal Medietilsynet fortsatt utarbeide retningslinjer og kontrollere at aldersgrenser blir satt i tråd med regelverket.

Medietilsynet kan overprøve aldersgrensene fastsatt av en distributør. En slik vurdering kan for eksempel gjøres etter tips fra publikum.

Plakater om aldersgrensene kan lastes ned her

Alle plakatane vil bli gjort tilgjengeleg på nynorsk og samisk i løpet av januar 2023.

 

Annonse
Skroll til toppen