Annonse

Nyrestaurerte Wam & Vennerød-filmer vender tilbake til kinoene

De 14 filmene til Wam og Vennerød utgjør en sentral del av norsk filmhistorie, og nå er de første fem restaurert.  Det gjelder publikumsfavorittene Lasse & Geir (1976) og Bryllupsfesten (1989), samt duoens hovedverk, trilogien Sangen om den knuste drømmen, som består av filmene Åpen framtid (1983), Drømmeslottet (1986) og Adjø solidaritet (1985). Fra mars kommer de på kino.

Lasse-og-Geir-750x400.jpeg 

Disse fem kan ses på kino denne våren, og vil også bli tilgjengelige på digitale plattformer. Flere av filmene var populære på kino, mange nordmenn ble lojale fans, og nye har kommet til. De to filmskaperne var tidvis utskjelt av kritikerne i sin tid, men i dag blir de bredt anerkjent for sitt bidrag til norsk filmhistorie, blant annet takket være den kinoaktuell dokumentaren Den siste filmen.

Linn Barholt, daglig leder i Norsk Filmdistribusjon, distribuerer Den siste filmen og sitter også med rettighetene på de gamle Wam og Vennerød-filmene.

– De fantastiske kritikkene Den siste filmen har fått har skapt en etterspørsel etter å kunne se Wam og Vennerøds gamle filmer på kino igjen. Det er veldig gledelig, og vi samarbeider nå med kinoene om spesialvisninger, minifestivaler og panelsamtaler. Vårt budskap til publikum er at de er hjertelig velkomne til å kontakte oss eller kinosjefen når de ønsker seg Wam og Vennerød-filmer til sin lokale kino.

LES OGSÅ Opprør og karneval: Wam og Vennerøds filmer

Alle restaureres

Barholt forteller at de i første omgang relanserer fem av de gamle Wam og Vennerød-filmene, men at alle 14 filmene skal restaureres og gjøres tilgjengelige for publikum.

– Det er et imponerende restaureringsarbeid som gjøres, og de fem filmene som nå er klare ser og høres helt fantastiske ut. Filmene blir også tekstet, noe som ikke var standard da de hadde premiere.

Annonse
Skroll til toppen