Annonse

Oppturen fortsetter i kino-Norge

I årets tre første måneder ble det solgt totalt 2.308.447 kinobilletter i Norge mot 1.979.525 billetter den tilsvarende perioden i 2022. Dermed fortsetter oppturen for norske kinoer etter en dramatisk covid-periode med stengte kinosaler og med store begrensninger i antall personer inne i kinosalene.

I fjor ble det totalt solgt 8,8 millioner kinobilletter i Norge mot 5,7 millioner billetter i 2021. I 2020 kunne norske kinoer vise til totalt 4,8 millioner solgte billetter, mens det året før var oppe i 11,3 millioner.

Positiv utvikling

– Vi gleder oss over den positive utviklingen i kino-Norge. Folk er tilbake på kino – og vi får stadig flere og mer attraktive filmer. Det stoppet også litt i produksjonen av filmer under covid-perioden, men nå ser vi at filmtilbudet blir stadig bedre. Vi lever av et attraktivt og mangfoldig filmtilbud, sier administrerende direktør Espen Lundberg Pedersen i bransjeorganisasjonen Film & Kino.

– Vi når nok ikke 11 millioner kinobesøk som vi hadde før covid i 2019, men jeg tror vi skal passere 10 millioner billetter i 2023. I 2024 regner jeg med vi passerer 11 millioner med god margin. Da fortsetter vi den sterke veksttakten, sier Lundberg Pedersen.

I starten på året var det filmer som «Kampen om Narvik», «Avatar: The Way of Water» og «Folk og røvere i Kardemomme by» som dro flest nordmenn til kinoer over hele landet. Den siste tiden er det filmer som «Shazam! Fury of the Gods», «KuToppen – På Sporet», «John Wick: Chapter 4» og «Dancing Queen» som har samlet de største massene. Alle disse filmen vises videre på kino gjennom påsken.

Stor bredde

– Det har vært en fin bredde i toppen når det gjelder de filmene som har solgt flest billetter de siste månedene. Det er ikke slik at det har vært et par filmer som har dratt nordmenn til norske kinosaler, men det har vært mange filmer som har fått gode publikumstall, sier Espen Lundberg Pedersen.

Den mest sette filmen på kino i 2023 er «Kampen om Narvik» med 329 645 solgte billetter i 2023. Inkludert desember i fjor ble det totale billettsalget for filmen på 524 248. Nest mest sett i 2023 er «Avatar: The Way of Water» med 319 465 solgte billetter i år. Plusser vi på fjorårets solgte billetter på samme film, ble totaltallet til Avatar-filmen på 695 272.

Nå står vi foran påskens kino-meny. Her finner vi filmer som blant andre «Super Maria Bros The Movie»,  «Dungeons & Dragons», «Agent Max», «King – min venn løven», «Boy from Heaven» på kinotilbudet.

– Ja, vi mener vi har en sterk meny denne påsken. Her er det filmer for store og små. Påsken er en flott tid for det å gå på kino, både på store og små steder i Norge. Det er bare å glede seg til påsken på kino, sier Espen Lundberg Pedersen.

Se også Kinotoppen her: Kinotoppen – Filmweb – Filmweb og Tall og Fakta – Film & Kino

Annonse
Skroll til toppen