Annonse

SISTE NYTT FRA KINOBRANSJEN (uke 22)

Gullpalmevinneren ingen kjenner


Feiret 50-årslag for Norsk Film


Kveldens kanskje mest celebre gjest var regissør Bobbie Peers (31), men han holdt seg likevel litt i bakgrunnen.

En jubilant i stadig forvandling


Norsk filminstitutt hadde en trang fødsel for 50 år siden, med én ansatt og 45 00 kroner i året. Siden har NFI levd med ambisjoner om å både være det store instituttet for hele filmområdet og det vesle museet som forvalter filmarven, forteller historiker Tanya Pedersen Nymo i boken ”Under forvandlingens lov”.

Jakten på Cannes-effekten


De fire norske filmene i Cannes fikk god omtale, og Gullpalmen til Sniffer er en milepæl i norsk filmhistorie. Men suksess i Cannes betyr ikke nødvendigvis suksess på hjemmebane, kan Cannes-veteranene Svend Abrahamsen og Bent Hamer fortelle.

Kaospilotene i Cannes


Stine Oppegård er en av norsk films fremste ambassadører. Arbeidsdagen begynner 06.30 og ender sjelden før midnatt – alt i norsk films tjeneste.

TV 2 sikret som gratiskanal


Regjeringen har gitt konsesjonen for digitalt bakkenett for fjernsyn til Norges televisjon (NTV). TV 2 er dermed sikret som gratiskanal. I hvert fall fram til 2010.

Filmskolen erobrer ny bastion


Sveinung Golimo overtar som ny styreleder i Produsentforeningen. Han representerer en ny generasjon og var blant de første studentene på Produsentlinjen på Lillehammer.

Tre millioner til cinematek


Norges forskningsråd gir tre millioner kroner til et nettverk av digitale cinematek.

Filmfondstøtte til bergenske dokumentarer


Norsk Filmfond har gitt syv dokumentarfilmprosjekter tilbud om utviklingsstøtte. To av disse er fra Bergen.

Oslo-kinoene sliter


Oslo Kinematografers regnskaper er trist lesing.

Otertun årets bygdekino


Otertun i Storfjord var Norges beste bygdekino i sesongen 2005/2006.

Verdensteatret kino feirer 90 år


I helga 2-5 juni feirer Verdensteatret kino at det er 90 år siden den ble åpnet.

Disney starter nettsalg av film


Disney skal begynne å selge filmer over internett, også nye filmer på samme dag som de gis ut.

«Ballær» topper besøkslisten


Fredrikstad-filmen " Lange Flate Ballær" topper nå besøkslisten over norske kinofilmer med premiere i 2006.

Pris i Cannes


Filmprodusent Jørgen Storm Rosenberg fra Ski og " Den brysomme mannen" fikk en distribusjonspris under filmfestivalen i Cannes i helgen.

Vågale norske filmer


Helgens norske gullpalme i Cannes var en overraskelse, men kanskje ikke tilfeldig. De kommende norske filmene er dristigere, mer fryktløse og mer fandenivoldske enn meldt på lenge.

Laber mottakelse for Jimmy i Cannes


«Slipp Jimmy fri», eller «Free Jimmy» som den heter på engelsk, fikk en heller lunken – til dels kjølig – mottakelse av publikummere på filmfestivalen under første visning torsdag kveld.

Dronninger på film


Det er sommer og det er tid for Skeive filmer

Regnbuen endelig på plass


Eventyret finnes alltid i enden av regnbuen. Nå er den omsider i Lillestrøm kino for å vise kinopublikum vei til filmskattene.

Hjelper blinde og døve på kino


Stadig flere kinoer i USA får spesielle systemer som gjør at døve og tunghørte, blinde og svaksynte kan få med seg de nyeste filmene.

Ikke alternativ for kinosjefen


Med en mulig sprekk på opp i mot en halv million er ikke kinosjef Lasse Brennvall synlig bekymret over situasjonen.

Tysk suksessfilm til Norge


Suksessen med «Der Untergang – Det tredje rikes siste dager» i fjor gjør at Sandrew Metronome nå sikrer seg en ny tysk storfilm med tanke på det norske markedet.

Gores ubehagelige budskap


Medias innebygde skepsis mot alle autoriteter, og miljøvernpolitikere med økonomiske interesser i oljeindustrien: De får en del av skylden for klimaproblemene vi opplever verden over når den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore snakker ut.

Gir seg på topp


CANNES: Sir Ian McKellen (67) har hatt enn eventyrlig filmsuksess de siste fem årene. Men nå er det stopp. – Det nærmeste året skal jeg turnere verden med «King Lear», forteller han til Dagsavisen.

Japansk Gullpalme-vinner er død


Filmregissøren Shohei Imamura, den første japaneren som vant den prestisjefylte Gullpalmen to ganger, døde tirsdag, 79 år gammel.

Hun har evig appell


VIPPER. På kaikanten i Haugesund sitter hun og vipper nonchalant med skoen, i form av Nils Aas-skulpturen. I dag ville Marilyn Monroe ha fylt 80 år.

Annonse
Skroll til toppen