Annonse

Aamot-statuetten 2006 til John Christian Rosenlund (12. juli 2006)

John Christian Rosenlund har vært aktiv i den norske filmbransjen i de siste 10-15 årene, og at han har jobbet med flere av de mest visuelt sterke regissørene i Norge, som for eksempel Harald Zwart, Marius Holst, Bent Hamer, Erik Poppe, Erik Skjoldbjærg og Jens Lien. Han har vært benyttet av den svenske filmbransjen, hvor han etablerte den visuelle stilen i Beck-filmatiseringene, både for TV og kino. Han har mottatt priser for sitt arbeid både her hjemme og utenlands. Han har vært med på å skape det visuelle uttrykket på tolv spillefilmer så langt, bl.a. Schpaa, Øyenstikker, Ikke naken, Factotum og nå sist Den brysomme mannen.

Aamot-komitéen, som består av Linn Ullmann (leder), Finn Skårderud, Kikkan Thronsen, Kalle Løchen, Kristin Aalen og med Lene Løken som sekretær, fremhever John Christian Rosenlund som en filmfotograf som …har vist et stort engasjement for å la en film få det rette visuelle uttrykket, enten han jobber med bevegelig, og til tider, håndholdt kamera, eller han lar kamera stå stille for å skape de rette visuelle tablåene. Han har engasjert seg i faglige diskusjoner i bransjen for å styrke kvaliteten for norsk film, bl.a. i diskusjonen om filmer skal skytes på film eller digitalt. (…) Han blir betegnet som en intenst arbeidende fotograf med et følsomt øye for lyset, en elegant stilskaper.

Aamot-komitéen framhever også i sin begrunnelse at norske filmfotografer har et godt renommé internasjonalt og at både bransje, kritikere og publikum er enige om at norsk film ser bra ut. Det er 16 år siden en filmfotograf sist ble tildelt Aamot-statuetten, og John Christian Rosenlund er den sjette filmfotografen som er blitt hedret med statuetten siden den første gang ble utdelt i 1955. Følgende norske filmfotografer er hedret med statuetten tidligere: Ragnar Sørensen (1961), Mattis Mathiesen (1970), Odd Geir Sæther (1977), Erling Thurmann-Andersen (1987) og Philip Øgaard (1990).

Aamot-statuetten er FILM&KINOs ærespris. Den deles ut til personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film eller filmproduksjon. Statuetten er laget av skulptør Arne N. Vigeland.

Annonse
Skroll til toppen