Annonse
Erik Zmuda

Videobransjen har det ikke så dårlig

– Derfor er det nå bra vi igjen kan samles og tross alt konstatere at vi har det bra. Selvsagt er det utfordringer, men ingen kan si at de kommer overraskende. Dette visste vi ville komme, det har vi gjentatt i flere år nå, sier Zmuda, som først og fremst gleder seg over enda en festival.

– Videofestivalen er en fin-fin tradisjon jeg synes det er en like stor glede hvert år og få være med å arrangere, sier han.

Gode år

– Jeg tror vi har hatt det altfor bra; vi har det ikke så dårlig nå. I løpet av de siste fire årene er det solgt 75 millioner DVD-er. Det er det som er problemet i forhold til tallene man ser nå, mener Zmuda. Han peker på at alle distributørene fokuserer på titlene som var bra i fjor salgsmessig.

– Den største utfordringen er de fire fantastiske årene vi har hatt – hvor all katalogfilm er plassert ut. Ser man på kino versus DVD-listene, er det de store titlene man selger mye av, mens katalogsalget har gått drastisk ned. Dette er en naturlig utvikling. Vi nærmer oss nå et fornuftig nivå på hvor mange filmer som skal være hos folk. Det står anslagsvis 10–15 millioner filmer i norske hjem som ingen har sett på. Nå vil vi være på et fornuftig nivå. Det var helt meningsløst å ha et salg på 20–22 millioner enheter per år på det meste. Omsetningen har vært kunstig høy. Vi kommer aldri opp mot 22 millioner igjen, og det er ingen katastrofe i det hele tatt.

BD det neste

Zmuda mener at folk etter hvert som spillerne går i stykker, vil kjøpe BD-spiller.

– Men enn så lenge putter man DVD-ene i BD-spilleren, og det med enda bedre bilde enn den gamle DVD-spilleren. For 90 prosent av alle disse filmkjøperne er det bra nok kvalitet. Blu-ray kom kanskje litt for tidlig for bransjen. At BD ennå ikke har tatt av, er ikke overraskende.Kanskje kom BD litt for tidlig før man hadde dratt alt ut av DVD. Nå snakker man om 3D og enda et nytt format, UHD. Det må en generasjon til for at det skal gå opp. Jeg tror det tar fem år før BD tar over DVD.

Zmuda lurer på hvorfor det utgis så mange titler som selger dårlig.

– Alle disse B- og C-filmene som man jobber og legger arbeid i, som folk ikke kjøper i de hele tatt, hevder Zmuda, som selv heller vil ha fokus på hjertebarnet S-Film.

– De smale kvalitetsfilmene er ofte ikke kinoslagere, men de rusler jevnt og trutt på DVD. Da er det frustrerende at enkelte kjeder ikke tar inn disse filmene.

Fysisk verden

Zmuda er som kjent en optimist, som tror det går bra til sist.

– Jeg har tro på det fysiske produktet. Det vil overleve i uoverskuelig fremtid, men tiden hvor hver nordmann kjøpte fire–fem filmer i året er definitivt over. Det hjelper ikke med BD eller 3D, den tiden kommer ikke tilbake. Jeg ser ikke mørkt på fremtiden for filmbruk. Besøket som flere videoforhandlere i regi av SF Norge hadde hos Hemmakväll i Sverige viser at det går an. I Sverige klarer de det også uten avgiftspenger, men det er mye hardt arbeid. Det er ikke nødvendigvis offentlige penger som styrer dette. Men når man da i Norge har et Film & Kino som bidrar, burde man få til dette i Norge også. Jeg tror ikke det bare har med piratvirksomhet å gjøre, avslutter Zmuda.

Annonse
Skroll til toppen