Annonse

SISTE NYTT FRA KINOBRANSJEN (uke 1)

Ny sjef i Cannes


I mai braker det løs med show, glamour og film under filmfestivalen i Cannes. Juryen skal ledes av en fra Asia.

Kan miste kinostatus


Alta kino kan miste sin status som Finnmarks eneste b-kino. Publikumstallet har gått kraftig ned det siste året, og er nå under 35.000 besøkende. Hammerfest har også hatt nedgang, men Kinosjef Elin Albrigtsen er ikke misfornøyd.

Kino ut, inn med rock og cinematek


Kulturhussjef Trond Lie kan ikke erstatte kinoen med noe som trekker like mye folk til Sølvberget. Men rockesenter og cinematek kan det bli.

Bransjen slakter bransjerapport


Rambøll-rapporten, som ble offentliggjort rett før jul, får hard medfart av filmbransjen. Uanstendig oppdragsforskning, mener Norsk filmforbund. Og allerede i neste uke kommer Produsentforeningens alternative rapport.

Siste Emmy-peptalk


Over 100 norske og utenlandske TV- og filmfolk er nå samlet på et gods i Østmarka, fortsatt sterkt overbeviste om at man kan planlegge seg fram til en norsk Emmy i 2007.

Vera Cruz: ”Henholdsvis kone og prostituert”


Vera Cruz er lei alt maset om fraværet av kvinner i norsk filmbransje. Men det var før hun leste en avisartikkel.

Vantro i Kurbadet


I Stiftelsen Kurbadets Venner lurte de på om årets aprilspøk kom allerede i går.

Satser på barna


– Det er viktig å begynne med barna, sier Luc Dardenne, den ene av brødrene bak filmen «Barnet», fjorårets Gullpalmevinner i Cannes. I morgen har filmen norsk kinopremiere.

På sporet av en god thriller


Regissør Mikael Håfström lykkes ikke hundre prosent, men med Avsporing er han helt klart på sporet av en god thriller.

Kino 1 skal ut av Sølvberget


Jakten på ny kinotomt i Stavanger trappes opp. Øverst på ønskelista ligger Romsøegården/ Postbygget

Elsker lokalkinoen


Asker kino har hatt et jubelår til tross for driftsstans og nye eiere. Og askerbøringene elsker kinosenteret sitt.

Kinosuksess


Den nye kinoen i Hønefoss er en braksuksess. 43.000 mennesker var innenfor dørene i fjor.

Kinosvikten fortsetter


I løpet av to år har Fredrikstad kino mistet 56.000 besøkende. – Ingen krise så lenge vi unngår røde regnskapstall, mener kinosjefen.

Videosalget i USA 2005: Nedgang på 1 prosent


For første gang i løpet av 25 år gikk amerikanernes forbruk av videogram ned i 2005.

Kvinnefilmer i Tromsø


Programsjef Martha Otte er stolt av at årets hovedprogram ved Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) bærer preg av flere spennende kvinnelige regissører fra flere kontinenter inkludert én fra Norge.

Kinoene kliner til


Mange boliger, sykehjem, bibliotek, kjøpesenter eller rene kommunale kroner – kinokjedene viser stor oppfinnsomhet i sine tilbud til kommunen.

Mattis liv blir film


Den finske skandalehopperen Matti Nykänens får selv en del av billettinntektene når filmen om hans liv har premiére neste uke.

Filmhøsten reddet 2005


Drøyt 11,3 millioner kinobilletter kjøpte vi i fjor. Til tross for at det er knapt fem prosent færre enn i 2004, mener Film & Kino at det norske kinobesøket holder seg svært stabilt.

Bra resultat for Bygdekinoen i 2005


134.770 personer besøkte Bygdekinoens forestillinger i 2005. Selv om det er en nedgang på i underkant av 7 % fra 2004, er dette det tredje beste besøket Bygdekinoen har hatt de siste ti årene.

Kvinner, Stoltenberg og bøffel til Tromsø


Sterke filmkvinner, et nærbilde av statsminister Jens Stoltenberg og en vietnamesisk bøffel vil være med å prege årets filmfestival i Tromsø.

TIFF-programmet klart


Om to uker begynner Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), men allerede i dag ble filmprogrammet offentliggjort.

Kinoåret 2005 i Bergen


Første halvår så ganske svart ut for den samlede kinobransje verden over, så også i Bergen. Det var røde tall overalt.

Rekordtall for kinoen


Tromsø kino hadde over 300.000 besøkende i 2005.

Årets kinovinner igjen


Verdal ble kinovinneren i Nord-Trøndelag også i 2005. Den hadde som eneste kino oppgang i besøket i fjor, og er nå klart størst i fylket.

Fornøyd tross besøksnedgang


Therese Nordnes, kinosjef i Halden, kan opplyse at Aladdin kino opplevde en besøksnedgang på åtte prosent i 2005. Men hun er svært fornøyd med høsten i fjor. – Den var avgjørende, påpeker hun.

Én debutant og seks verdenspremierer vises i Berlin


De første konkurransefilmene til neste års filmfestival i Berlin i februar inkluderer en debutant og seks verdenspremierer. Berlinalen 2006 går av stabelen fra 9. til 19. februar.

For få kvinnelige filmregissører


Bare én kvinnelig norsk spillefilmregissør kommer med film i år. – Deprimerende få, mener leder av norske filmregissører, Nina Grünfeld.

– Uaktuelt å kjønnskvotere


– Det er ikke aktuelt å kvotere kvinner inn i filmbransjen, fastslår statssekretær i Kulturdepartementet, Mette Gundersen. Bare en av femten filmskapere som har fått penger til å lage film i år er kvinne.

Full fokus på film


2005 var et turbulent år for Petter Vennerød. Han og Svend Wam ble hyllet som helter, men kinodriften i Østfold og Asker gikk konkurs. Nå ser veteranen fram mot å produsere film igjen. Og kanskje regissere.

S canbox kjøpt opp av Hollywood-produsent


Sigurjon ”Joni” Sighvatsson, en islandsk film produsent basert i Los Angeles, har kjøpt 75 prosent av aksjene i det nordiske filmdistribusjonsfirmaet Scanbox Entertainment Group A/S.

Forhåndslansering på filmfaglig treff


I hovedstadens filmmiljø er man spent på lanseringen av Fredrikstads spillefilm, " Lange flate ballær".

Ikke marked for to kinoer


I Larvik arbeider en politisk valgt kulturhusgruppe med planer for et kulturhus som skal inneholde et flerkinotilbud. Samtidig foreligger reguleringsvarsel fra eiendomsutvikler Dag Rune Huse for Bryggerikvartalet – hvor det også er tenkt plassert et flerkinosenter.

Stillingskrig i Oslokinoen


Oslo kinematografer omorganiserer igjen. Det har ført til konflikt. – Nye lederstillinger, som skal utlyses eksternt, sier arbeidsgiverne. – Usakelig oppsigelse, som skal prøves for retten, svarer Fagforbundet.

Glissent på julekino


Oslokinoens nye filmtilbud på julaften ble ingen stor suksess.

Piratkopier av Geisha-film ute før premieren


Piratkopierte DVD-er av Rob Marshalls film «Geisha» blir allerede solgt i Kina mer enn en måned før den får premiere i landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Vanskelige opptak for Michael Moore


Michael Moores siste prosjekt, «Sicko», tar lengre tid å fullføre enn beregnet.

Verdens mest sette film


«Harry Potter og Ildbegeret» var ikke verdens mest sette film i fjor. Se hvilken film som toppet.

Lyset vant for C. S. Lewis


C.S.Lewis er 1900-tallets største kristne forfatter og en sterk forsvarer av den kristne tro. En forfatter ateistene frykter, sier sjefredaktør i Dagen, Odd Sverre Hove.

Stormare håper på norsk film


Skuespiller Peter Stormare stormer inn i norske hjem denne uka som den fengslede mafialederen John Abruzzi i TV3s storsatsing «Prison Break». Til høsten håper han å jobbe med en norsk film.

Lista-filmen mest priset


Torun Lians Lista-film «Ikke naken» ble den mest prisete norske filmen i fjor. Hele 11 utmerkelser sanket Lians praktfilm.

Annonse
Skroll til toppen