Annonse

SISTE NYTT FRA KINOBRANSJEN (uke 4)

Løp, løp, kylling på kino!


Man kan risikere at «Lille kylling» fører til flere skilsmisser i Norge, fordi fedre som ellers føler seg tvunget til å se NRK-sport hele helgene, skal ha en unnskyldning til å følge ungene sine på kino.

Norsk pris i Sundance!


Norske Bjørn Olaf Johannesen vant den prestisjetunge NHK International Filmmakers Award på filmfestivalen i Sundance.

– Vi må se framover!


Bransjen må nå se på de forbedringsmuligheter som rapportene fra Rambøll og ECON skisserer, istedenfor å snakke om hvordan rapportene burde vært utformet, mener styreleder i Norsk filmfond, Kristenn Einarson.

Uenighet om drift av Steinkjer kino


Formannskapet var slett ikke enige da de vurderte om Steinkjer kino skulle konkurranseutsettes eller ikke. Med seks mot fem stemmer ønsker Steinkjer formannskap å legge kinoen ut på anbud.

Mener «Oljeberget»-kritikken er smålig


– Se filmen før du uttaler deg, er rådet Torgeir Michaelsen (Ap) gir stortingskollega Ulf Erik Knudsen (Frp), etter kritikken mot statstøtten til «Oljeberget».

Slipper Jimmy ( litt ) fri


For nå er den første traileren klar.

Gir millioner til norsk film


En rik norskamerikaner gir 20 millioner kroner til produksjonen av filmen «Sebastians verden.»

Filmtilbud for døve ører


Norske filmprodusenter vil ikke tekste filmene sine for hørselshemmede, selv om Stortinget gir dem penger til det. – Dumt, sier Valgerd Svarstad Haugland.

«Bandidas» slår an


Over 200.000 franskmenn så " Bandidas" i løpet av den første uka etter premieren.

Ny pris til debutregissører i Berlin


Det vil bli delt ut en ny pris under filmfestivalen i Berlin i år. Prisen gis til beste spillefilm-regidebut og er på cirka 200.000 kroner (25.000 euro). Prisen erstatter The Blue Angel Award.

Klager inn Filmfondet


Filmprodusent John M. Jacobsen har klaget inn staten til Sivilombudsmannen. Jacobsen nekter å betale tilbake penger etter filmskuffelsen «Karlsson på taket».

Kvinnene i tvil om kvotering


Det råder ingen konsensus blant kvinnelige norske filmskapere om kvotering – slik det er blitt foreslått etter rapporten med ”Tallenes tale”. Få ønsker å være kategoriske – verken den ene eller andre veien.

Veier ut av Norge


Norsk filmutvikling vil for syvende gang arrangere utviklingsverksted for dokumentarfilm – i år under tittelen “Veien til Forum”. Målet er å hjelpe dokumentarprosjekter til flere internasjonale fora for samfinansiering.

Asias nye filmstormakt


På fredag presenterer Norsk Filminstitutt den største samling av ny sørkoreansk film vist i Skandinavia. Vi har sett nærmere på noen av filmene fra Asias nye filmstormakt og hva som kjennetegner den nye koreanske filmen.

Filminstituttet kobler nazisme og sionisme


Folk gikk mann av huse for å se "Mannen som elsket Haugesund". Men det er ikke mulig å få kjøpt dokumentaren om den jødiske foretningsmannen Rabinowitz enkeltvis. På samme DVD har Norsk filminstitutt lagt ved en film som beskriver israelsk undertrykkelse av palestinske barn.

Nordmenn har DVD-dilla


Hver eneste dag ser vi nordmenn 270 000 DVD-er eller videoer.

«Stolt av hva vi har gjort på Cuba»


– Til min dødsdag kommer jeg til å være stolt hva vi har gjort på Cuba!

Hele Bodøs kinomaskinist


Alle i Bodø vet hvem han er. Han har snurret film på Fram kino i 44 år. Snart er det The End som kinomaskinist. Kjell Moan blir pensjonist.

Dagbok fra en reise


Er det mulig å lage en film om Jens Stoltenberg og få en ikke-politiker til å kose seg i salen i nesten to timer? Svaret er ja. Ubetinget JA!

Stoltenberg som stjerne


9 av 10 statsministrar lagar ikkje middag til ungane sine.

Krever støtten tilbake fra Stoltenberg-film


Aslaug Holms «Oljeberget» med Jens Stoltenberg i hovedrollen fikk en kvart million kroner i støtte fra Hundreårsmarkeringen. – PR for Stoltenberg, mener Frp og krever pengene tilbakebetalt.

Hørsels-hemmede jubler for film


Fredag er det premiere på filmen "Oljeberget" om statsminister Jens Stoltenberg. De hørselshemmede jubler over at filmen er tekstet.

Sundance-åpning for «Factotum»


Det var fullt hus i den største kinosalen på Sundance Filmfestival, da Bent Hamer endelig fikk testet responsen i USA på sin versjon av Bukowskis fortelling.

«Izzat» konkurrerer i Göteborg


«Izzat» er som eneste norske produksjon plukket ut som en av åtte nordiske langfilmer til å delta i den nordiske konkurransen når den 29. filmfestivalen i Göteborg går av stabelen 27. januar – 6. februar.

Rubelrekord for russisk film


Vampyrer har inntatt Moskva, og russerne elsker dem. Aldri før har en russisk film spilt inn så mange rubler.

Filmbransjen krever at styreleder går av


Ledelsen i Norsk Filmforbund og produsentforeningen reiser nå mistillit mot Nordnorsk Filmsenters styreleder, Bernt Aksel Jensen. Generalsekretær Leif Holst Jensen ser ingen annen løsning enn at styrelederen går av.

Kan bli advart mot reklame


I framtiden kan du bli advart mot skjult reklame på TV. Det kan bli konsekvensene av et nytt EU-direktiv som snart blir innført i Norge.

«All time high» for videobransjen


1,2 milliard kroner i omsetning fra distributører som er NVF-medlemmer til butikkene i 2005.

Det europeiske videomarkedet: Gullrushet er over


Gullrushet og veksten for det europeiske videomarkedet sett under ett er over, melder bransjebladet Screen Digest.

Norsk filmpolitikk


Av statssekretær Mette Gundersen i Kultur-og kirkedepartementet, innlegg ved Filmpolitisk seminar ved Rica Ishavshotell i Tromsø 18. januar 2006.

Hollywood på kanten av stupet


Et av de verste årene noensinne for Hollywood er tilbakelagt, og skyene på horisonten er svarte for de store filmselskapene.

Innholdet er viktigst


Etter at ordfører Odd Tore Fygle (Ap) på et folkemøte i november la fram kjøreplanen som skal sørge for at kulturkvartalet i Bodø skal stå ferdig i 2010, er det ikke mer enn tida og veien.

Kulturhusgruppa lander til lørdag


Lørdag 28. januar vil forslaget om hva et kulturhus på Sanden skal inneholde, være klart fra kulturhusgruppa. Leder Tone M. Anderssen er rimelig sikker på at flerkino vil bli en del av konseptet.

Arkitektstrid om utvidelse


To av arkitektene som i sin tid tegnet Festiviteten føler seg overkjørt av kultursjefen.

Sean Penns bror funnet død


Skuespiller Chris Penn, bror av Sean Penn, ble funnet død i sitt hjem i Santa Monica i California tirsdag.

Raste inn på filmtoppen


Jake Gyllenhaal raste inn på filmtoppen på norske kinoer denne uken, både som homofil cowboy i «Brokeback Mountain» og soldat i «Jarhead». Men pingvinene slo han ikke.

Brokeback-produsent til Trondheim


Golden Globe-vinner James Schamus, en av produsentene bak årets Oscar-favoritt «Brokeback Mountain», kommer til Trondheim i mars.

Ny runde med filmfestival


Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival åpner dørene for publikum 24.mars 2006, og holder det gående til 30.mars. Det er andre gang festivalen arrangeres.

Tromsø-festivalen vil ha 50.000 besøkende


Med den 16. publikumsrekorden på like mange år i lomma, setter Tromsø Internasjonale Filmfestival seg som mål å nå 50.000 besøkende på festivalen innen 2012.

Hedersgjestene fanget i kaoset


Flykaoset forsinket «Oljeberget»-regissør Aslaug Holm og produsent Tore Buvarp så mye at de holdt på å miste hele førpremieren i Trondheim i går.

Pakistan viser Bollywood-film


En film fra filmindustrien i Bollywood skal vises på pakistanske kinoer trass i det offisielle forbudet mot å vise indisk film.

Ullmann æresdoktor ved NTNU


En av Trondheims største internasjonale stjerner, Liv Ullmann, blir utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

Tre nye filmer fra Redford


Robert Redford (68) har tre nye filmprosjekter klare, der han både skal spille og regissere eller produsere.

Filmbransjen piratkopierte


Den amerikanske filmindustriens bransjeorganisasjon MPAA anklages nå for å ha kopiert filmer uten lov, noe som er brudd på deres eget regelverk.

NRK og de private produsentene


Av Vidar Nordli-Mathisen, programdirektør, NRK

«Da Vinci-koden» åpner Cannes


Så er det klart – «Da Vinci-koden» åpner filmfestivalen i Cannes i mai.

«Snow Cake» åpner Berlin-festivalen


Den britisk-canadiske samproduksjonen «Snow Cake» åpner den 56. internasjonale filmfestivalen i Berlin torsdag 9. februar.

Rødglødende kinovinter


Ikke siden 1970-tallet har Hollywood glødet så radikalt, hevdes det. Nå får vi en oppsiktsvekkende politisk kinovinter.

Norden på kulturtoppen


Ikke noe annet sted i verden utgis det flere bøker og produseres flere filmer per innbygger en i de nordiske


landene.

Kommentar: Et kulturhus med bare mørke rom?


Vi må være visjonære slik som våre æresborgere – Heyerdahl og Nordheim – for å nevne to. Vi må også våge å ta på oss litt gjeld for å få det slik vi vil ha det for fremtiden – akkurat som mange oss må når vi bygger hus. Fremtiden ligger i Larviks hender. La oss ikke gå baklengs inn i den, skriver Terje Anthonsen.

HELHETSUTVIKLING AV TIVOLITOMTA


Realistisk, nødvendig og lønnsomt

Vi trenger voldelige dataspill

Persbrandt som alkoholisert 70-åring


Den kjente svenske skuespilleren Mikael Persbrandt spiller en syk, bitter og alkoholisert mann i 70-årene i filmen ”Inga tårar”.

På lobbytur for egen festival


På Norges største filmfestival fyker to gutter fra Os rundt og reklamerer for Norges kanskje aller minste filmfestival.

Ung hjelp til ferske filmskapere


Hele uken har det handlet om film på Galterud. Råeste filmtriks var å tilkalle tre stuntpedagoger!

Tapas, publikumsrekord og Jens


Ny publikumsrekord, sjarmerende spansk konkurransevinner og litt overraskende kritikerpris til «Oljeberget». Mye folk, mye god film, men årets Tromsø-festival blir neppe stående blant de aller beste.

Vil donere 320 timer Jens Stoltenberg


320 timer film ble ikke brukt i filmen «Oljeberget». Jens Stoltenberg og Aps indre liv kan nå bli mat for historieforskerne.

Kan god film vedtas?


Rekk opp hånden dem som tror at vi kan gjøre et politisk vedtak om at en norsk film hvert år skal vinne en av de fire største internasjonale prisene, skriver kulturredaktør Jan Nyberg.

Film3 på tur med kulturkomiteen


Fredag reiste daglig leder i Film3, Terje Gloppen, og styreformann i filmkommisjonen, Bjørn Nørstegård, sammen med Stortingets kulturkomitè til FilmCamp i Indre Troms for å snakke om utviklingen av regional filmsatsing i Norge.

Norges første heldigitale kino


Den digitale revolusjonen innen kinovisning skjer med stormskritt i USA og Storbritannia. I Norge er det filmmikserne i Frogner kino som åpner for digitale visninger av spillefilm for et vanlig publikum.

Kolben kino åpner 27. januar

Eva Joly-film får verdenspremiere i Berlin


Norske Eva Joly ledet etterforskningen av Elf-ledelsen som forhørsdommer i Paris. Det inspirerte Claude Chabrol til å lage «L’ivresse du pouvoir» («Maktens komedie») som får verdenspremiere under filmfestivalen i Berlin i februar.

Berlins filmjury klar


Nå er resten av juryen under filmfestivalen i Berlin klar – og blant dem er Björks ektemann Matthew Barney og den indiske Bollywood-produsenten Yash Chopra.

Finnsnes satser på «Oljeberget»


Finnsnes kino ligger på byrået for å få filmen om statsminister Jens Stoltenberg snarest.

Pornofilmer blir ikke tillatt


Medietilsynet har bestemt seg: Det blir ikke tillatt med salg av ordinære pornofilmer.

«SUGET» – ambisiøse planer for et kulturhus


Se for deg et gigantisk kulturhus med fem saler, kafé, kino, kulturskole, bibliotek, utendørs amfi – og 1 million besøkende i året. I går, torsdag, presenterte arbeidsgruppa sitt konsept for et felles kulturhus i Groruddalen.

Eventyret om Verdal


Filmfestivalen i Tromsø fikk i går høre eventyret om Verdal som kinoby – om den lille, urolige byen som tredoblet kinobesøket på tre år.

Pixar og Disney fusjonerer?


Etter en flere år med uoverenstemmelser går det nå mot full sammenslåing av Pixar og Disney.

Forlanger «Da Vinci»-sensur


Den store katolske gruppen Opus Dei som er omtalt i «Da Vinci-koden» forlanger at filmversjonen av Dan Browns suksessbok skal få høyeste aldersgrense.

Løskrutt i norsk regi


Den «norske» westernfilmen «Bandidas» har vært mye omtalt i norsk presse det siste året. Det har vært stor ståhei for ingenting.

Annonse
Skroll til toppen