Annonse

SISTE NYTT FRA KINOBRANSJEN (uke 5)

Elskelig morderisk idyll


Dame Maggie Smith bytter ut strenge potterske professor-faktene med en elskeliig hushjelp med kraftige virkemidler i denne komedien. Rowan Atkinson gjør en storinnsats som neddempet prest.

Brotsverk og straff på film


Når festivalen Filmport opnar i Oslo i dag, kan du sjå og debattera nokre av dei mest aktuelle og samfunnsengasjerte filmane nett no.

E-kinoens pionér


I morgen holder Thomas Høegh innlegg under konferansen Cinema Next i London. Høegh leder Arts Alliance Media som fikk jobben av UK Film Council med å etablere 240 digitale kinoer i Storbritannia. Her forteller den norske gründeren om hva slags revolusjon vi nå står overfor.

Kvantitet er ikke lik kvalitet


Rekordmange svenske langfilmer resulterte verken i kvalitet eller penger i kassa i 2005. Christer Nilson, leder for Produsentforeningen i Sverige, karakteriserer 2005 som et tilbakeslag for den svenske filmbransjen.

Filmanalytisk kvakksalveri


Produsent John M. Jacobsen mener Rambøll-rapporten mangler sentrale perspektiver. I dette innlegget forklarer han hvorfor konsulentselskapets resonnementer og forslag etter hans mening vil få motsatt effekt av hva man ønsker.

Truet av nedleggelse


Det første kullet i Produksjonsdesign ved Den norske filmskolen blir sannsynligvis det siste. Hvis ikke skolen får ytterligere midler, vil Produksjonsdesign-studiet opphøre i 2008.

Storstilt digitalt seminar


Norsk filmutvikling inviterer i begynnelsen av april til filmseminar om muligheter og utfordringer innen design av digitale sett og omgivelser for film. Foredragsholdere er ledende profiler fra filmproduksjonsmiljøene i Los Angeles, London og Oslo.

Bonnevie retter blikket østover


Maria Bonnevies neste film blir russisk. Hun spiller den kvinnelige hovedrollen i «Zapach kamny» i regi av gulløvevinneren Andrej Zvjagintsev.

Stiller opp på Kosmorama


Liv Ullmann kommer på filmfestivalen i Trondheim i slutten av mars, hvor hun bl.a. vil gi Mesterklasse og rettlede unge filmtalenter.

Cirkus Kosmorama


Gjøglere, sirkusartister, film og fest. Kosmorama 2006 skal bli mer enn fargerik.

Filmfest på Frogner kino


Gjenåpningen av Frogner kino ble søndag feiret med gratis filmvisninger for alle, boller og brus til barna, og tur med veterantrikk.

Wallace og Gromit gjør vei for kloakkrotter


Animasjonsstudioet som står bak Wallace & Gromit-filmene, har kvittet seg med plastilinfigurene i sin neste film.

Hollywood-kameleonen


Steven Spielberg (f. 1946) er selvsagt nominert til Oscar for beste film, for «München».

Sjokk blir sinne


NYTT KLIMA. Oscar ga signalet. Kinorepertoar, Oslos Filmport og Berlinfestivalen vil fremover preges av politiserte filmer som aldri siden 1970-tallet.

Oscars nye gudinne


Tirsdag ble alt forandret for smellvakre Giovanna Mezzogiorno. Italias nye Isabelle Bellucci seiler opp til Oscar.

– Piratnedlasting hindrer ikke salg


– Piratnedlasting av film skader ikke filmbransjen, slik bransjen selv hevder, sier professor Felix Oberholzer-Gee fra Harvard Business School.

Åse Kleveland fikk pris av Bergman


Åse Kleveland fikk Ingmar Bergman-prisen under utdelingen av svenskenes Amanda-pris – Guldbaggen – i operaen i Göteborg mandag kveld.

K-ordet


Av Anne Berentsen, Kulturmeglerne

Lager ny film Mysen-jente produserer fadermord på lerretet


Hennes forrige film ble vist på filmfestival i Venezia. Nå er produsent Åshild Sollien (25) fra Mysen godt i gang med et nytt prosjekt.

Opprusting av Lundetun


Lundetun er i ferd med å få en helt nødvendig opprusting. I løpet av det siste året er det brukt nærmere 650.000 kroner for å heve standard og utbedre utstyr i kulturhuset på Moi.

Denne mobilfilmen vant pris


Kortfilmen om de to besteforeldrenes uskyldige kysselek, ble filmet med en vanlig mobiltelefon og varer bare 30 sekunder. Men det var nok.

– Knulling over en lav sko


Se teaser fra Gymnaslærer Pedersen.

Oscar-racet i gang


Ang Lees «Brokeback Mountain» og Johnny Cash-dramaet «Walk the Line» kjemper om flest Oscar-trofeer. Den norske kandidaten «Vinterkyss» nådde ikke opp.

Ventetiden fem dager kortere


Når Nordisk Film feirer sine 100 år drypper det også litt på drammenserne. Vi kan se "Olsenbanden jr. på sirkus" fem dager før resten av verden.

Fulle saler på årets mest populære skoledag


Mange av landets kinoer melder om fullbookede saler og et bredt tilbud når Den store skolekinodagen går av stabelen tirsdag.

Drømmedamer på Berlin-festivalen


Den retrospektive delen av Berlins filmfestival, som starter til uka, vies i år til drømmepikene – femtitallets filmstjerner.

Æresbjørner til Wajda og McKellen


Den polske filmregissøren og manusforfatteren Andrzej Wajda (79) og den engelske skuespilleren Sir Ian McKellen (66) vil begge få gylne æresbjørner under årets filmfestival i Berlin.

Filmskolen føler seg forskjellsbehandlet


Styret i Den norske filmskolen ved Høgskolen i Lillehammer anbefaler at det nyetablerte bachelor-studiet Produksjonsdesign legges ned, hvis ikke staten bevilger mer penger.

To tanker i hodet samtidig


av Vigdis Lian, direktør, Norsk filminstitutt

Pengene styrer filmtilbudet


Film vurderes med kalkulator. Kinosjef Steinar Johansen legger ikke skjul på at pengene styrer hvilke kinofilmer som tas inn til landet.

Skal selge film på Internett


Filmgiganten Warner Bros. skal bruke samme distribusjonsmodell som fildelerne, når de skal selge nye videofilmer. Lykkes de?

Fremtidens lydopplevelse


Har du sittet på kino og trodd at det var den beste lydopplevelsen det var mulig å få, da har du gått glipp av holofoni – ekte 3d-lyd.

Hollywoods råeste trend


Glamour er ut – det er politikk innpakket i heftig action og underholdning som er den hotteste trenden fra Hollywood. Og i spissen står de store stjernene.

Suksess for sjokoladefabrikk


Etter tre dager i salg har Warner Bros levert 170.000 DVD-er av Roald Dahls klassiker «Charlie og sjokoladefabrikken».

Må mer til for å olje kinofolket


Jens Stoltenberg trekker flere velgere enn han trekker publikum til kinoene. Kun 2391 valgte å løse billett til dokumentaren «Oljeberget» i helgen.

«Factotum» til Göteborg


Bent Hamers "Factotum" er en av kritikerfavorittene som skal vises på Göteborg Filmfestival denne uka.

Vårlig Ibsenfilm-dryss i NRK


Fra begynnelsen av april og åtte uker fremover skal novellefilmene, som er et resultat av konkurransen «Ekko av Ibsen», vises i NRK1. De åtte filmene har en ting felles: De er inspirert av dikterhøvdingen.

Tommy Cash som et ekko av storebror


– Va’ det ikkje ein heilt fantastisk film? ropte Bjøro Håland fra scenen. Den unisone jubelen var enstemmig: Jooo!

Nye «Olsenbanden» laget sirkus


Alt var helmaks da de nye Egon, Benny og Kjell ble presentert under førpremièren av «Olsenbanden jr. på Cirkus» på Fønix Kino i går.

Uventet tap for homsewester n


«Brokeback Mountain» vant ingen skuespillerpriser under Screen Actor Guild Awards søndag. Den æren gikk til blant annet den seiglivede «Crash». Se video og bildene her.

Lyd-suksess i Sverige


Lyddesigneren Tormod Ringnes fra Ski har laget lyden på den svenske filmsuksessen "Storm". Svenske kritikere roser filmlyden opp i skyene.

FULLT på første kinodag


Med en glad ordfører, en fullsatt 84 seters sal og en sjarmerende liten kylling ble kinoen i Kolben erklært åpnet fredag.

«Meget underlig saksbehandling»


Kontrollutvalgets leder i Fredrikstad reagerer på at kinosjefen og kultursjefen kommenterer revisjonskritikken mot kinoen før kontrollutvalget har mottat kommunerevisjonens nye rapport.

Ny kultursal om 300 dager


Gamle Blå Grotte ser ut som et sprengt bomberom. Men prosjektleder Ketil Fjell påstår hardnakket at om 10 måneder kan et feststemt premièrepublikum åpne byens nye kulturelle storstue.

Norsk film noir?


Hardkokte, mørke krimfilmer på norsk er ikke noen selvmotsigelse, mener Audun Engelstad. 3. februar skal filmviteren avlegge doktorgrad på norsk film noir.

Trippel pris til Teddybear Crisis


Henrik Rostrups Teddybear Crisis kapret tre priser, 17.000 dollar – og ble utropt til beste film i VAST Awards.

Den overhørte bønnen om fred


Steven Spielberg blir beskyldt for å gå palestinernes ærend fordi han i sin siste film våger å sette spørsmålstegn ved Israels «øye for øye, tann for tann»-politikk. Bare noen få tør komme den berømte regissøren til unnsetning.

Filmkvinner forsvinner


Kvinners filmprosjekter forsvinner sporløst underveis i det norske filmstøttesystemet. Årsaken må avdekkes, mener Rut Hermannsdottir, leder for kvinnelige filmarbeideres nettverk WIFT.

Hopkins-regissør til Filmport


Hollywood-regissøren Roger Donaldson kommer til film- og kulturfestivalen Filmport i Oslo i februar for å snakke om sin nyeste film «En høyst uvanlig mann» – der Anthony Hopkins har hovedrollen.

Kinoen ut til folket


Hvis ikke fjellet kan komme til Mohammed, må Mohammed komme til fjellet, erklærer kinosjef Olav Kjeldsen. Og viser til et utvidet og desentralisert skolekino-opplegg som Fredrikstad kino planlegger til våren.

11 millioner til FilmCamp


Torsdag bevilget RDA-styret 11 millioner kroner til FilmCamp AS i Øverbygd.

Den nye onkel Walt


Disney har betalt 48 milliarder kroner for en klovnefisk, en cowboy og noen superhelter som egentlig ikke eksisterer. Kanskje ikke rart at Apple-sjef Steve Jobs smiler?

Toy Story 3 kansellert


Det blir likevel ikke et tredje avsnitt i serien om Woody, Buzz Lightyear og resten av lekegjengen.

Inspirert av Eva Joly


Til tross for at han bedyrer det motsatte, er det ingen tvil om hvem Claude Chabrol har hatt i tankene mens han laget " Maktens beruselse".

Klypper saman nytt kinotilbud


Hjelmeland kommune har inngått ein samarbeidsavtale med Hjelmeland samfunnshus og teaterlag, og frå og med mars vert kinodrifta kommunal. Det er investert i nytt utstyr og planen er å utvida kinotilbodet, slik at det no vert framsyningar kvar veke.

Sverige: Kun 0,9 prosent økning


Ferske tall fra nabolandet viser at bransjen hadde en marginal vekst i 2005.

Annonse
Skroll til toppen