Annonse

Tidsskriftet Film & Kino: Våre Oscartips

A Prairie Home Companion. Robert Altman døde i slutten av november, og hans siste film har flere trekk felles med noe av det beste fra denne regissørens filmografi. Et ensembledrama om et radioprogram som skal legges ned etter å ha vært på lufta i over 30 år. Ingrid Rommetveit skrev om filmen (06/06): ”Forgjengelighet er et tema i filmen, og døden lurer bokstavelig talt i kulissene… Det vakre som er vakkert nettopp fordi det er forgjengelig, og vissheten om nettopp dette som innebærer en tristhet. Alt er forgjengelig. Skjønnheten i noe som er på vei ut, vissheten om at noe nytt vil komme i stedet. I denne filmen blir denne, til dels såre, innsikten formidlet med humor og varme.”

Babel. Alejandro González Iñárritus majestetiske film om frykt, og fryktelige misforståelser, på jorden, med tre parallelle historier fra Asia, Afrika og Amerika. Ulrik Eriksen skrev om filmen (07/06): ”Tilfeldigheter samt korttenkte, irrasjonelle og fullstendig idiotiske beslutninger bygger opp filmens spenninger til bristepunktet…
Babel er på sitt beste når den klarer å vise hvordan følelser som frykt, mistenksomhet og indignasjon er dominerende for hvordan Vesten forstår resten av verden.”

The Departed. Martin Scorseses filmatisering av den moderne Hong Kong-klassikeren
Infernal Affaires (2002). To unge nyutdannede politioffiserer havner som henholdsvis informant og muldvarp på hver sin side av loven, i et gangstersyndikat og i politiet. Ingrid Rommetveit skrev om filmen (07/06): ”Nerven i filmen er kampen mellom to muldvarper som ikke kjenner hverandres identitet, to gutter som må forholde seg til de samme miljøene og personene, ut fra totalt forskjellige forutsetninger, personligheter og hensikter… Og ikke minst, historien om den tapre taperen av en antihelt som kjører løpet sitt helt ut.”

Som små barn (
Little Children). Todd Fields sterke karakterdrama om familierelasjoner fra et amerikansk forstadsmiljø. Ulrik Eriksen skrev om filmen (10/06): ”Filmen utforsker grensene for egoistisk selvutfoldelse på den ene siden, og destruktiv selvoppofring på den andre. …Todd Field er en filmskaper med en sylskarp evne til å skildre mennesker i desperate situasjoner… Filmen er mer en analyse av det amerikanske samfunnet enn det er et forsøk på å satirisere over en spesiell klasse eller et konformt segment av befolkningen.”

United 93. Paul Greengrass’ åndeløst spennende rekonstruksjon av det kaprede flyet som til slutt styrtet på et jorde i Pennsylvania 11. september 2001. Ulrik Eriksen skrev om filmen (05/06): ”Ingen karakterer blir presentert eller gitt noen bakgrunnshistorie, kun et fåtall blir navngitt, og vi får minimale muligheter til å bli kjent med noen av rollefigurene. Men Greengrass er til gjengjeld en mester i å skildre situasjonene de er i. Kaoset, stresset, misforståelsene og uoversiktligheten. Greengrass forteller ikke filmen, han viser den.”

Helen Mirren som Dronning Elizabeth II i
The Queen møter ingen motstand i kampen om utmerkelsen for beste kvinnelige hovedrolle. Forest Whitaker som Idi Amin i
The Last King of Scotland blir også en klar favoritt som beste mannlige skuespiller. Men kan vente seg litt kamp fra trekløveret i
The Departed (Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson) og kanskje Peter O’Toole i Roger Michells
Venus.

Film & Kinos nettside

Annonse
Skroll til toppen