Annonse

Film & Kino i mai

FOKUS: TENÅRINGSFILMSex og skittkasting


Hvis vi kan se tenåringsfilmer som samfunnsbarometre, er amerikansk ungdom for det meste opptatt av penger og popularitet, mens de her hjemme tenker på lite annet enn sex.


[Tekst] Ulrik Eriksen

Uimotståelig ungdomsbesvær


I skandinavisk ungdomsfilm skorter det ikke på kvinnelige hovedroller, og i genren som sådan er svenskene definitivt best i klassen. Linas kveldsbok er seneste eksempel på det.


[Tekst] Birgitte Bratseth

På trynet inn i de voksnes verden


Konfirmasjonen gjør ikke lenger susen, så i Supervoksen utfordrer danske 15-årige piker hverandre i å sjekke opp horekunder og gi blowjobs. Slik skal de bli voksne på ordentlig, lissom.


[Tekst] Ingvald Bergsagel

Shiver me timbers: Sjørøverfilm fra Long John Silver til Jack Sparrow


Den androgyne sjørøveren Jack Sparrow er klar for et tredje og foreløpig siste eventyr, etter at Pirates of the Caribbean-filmene har revitalisert en hundreårig sjanger som sist gikk planken på 70-tallet.


[Tekst] Thomas Berg

Hva skal vi med superhelter?


Mens vi venter på å se Peter Parker og hans alter ego slåss mot mørke, indre krefter i Spider-Man 3, tar vi et nærmere blikk superhelters skiftende rolle i lys av klodens politiske klimaendringer.


[Tekst] Kjetil Røed

Den glemte kjærligheten


Man kan vanskelig forestille seg en mer ambisiøs førstefilm som regissør og manusforfatter enn Away From Her, men for Sarah Polley var dette et helt naturlig neste steg i en for lengst imponerende filmkarriere.


[Tekst] Igor Rosic

Poesi fra konsentrasjonsleiren


Den ungarske filmen Uten skjebne er en grusom og vakker beretning fra et sted som er det nærmeste vi mennesker har klart å skape et helvete på jord.


[Tekst] Dag Sødtholt

Nærbilder av mann langt borte


Danske Ole Christian Madsen følger opp sitt sterke narkodrama Nordkraft (2005) med Praha – et stilrent, dystert kammerspill om manglende kommunikasjonsevne.


[Tekst] Ingrid Rommetveit

Kinojubel for Filmmeldingen – hva nå?


Stortingsmelding nr. 22 – Filmmeldingen blant venner – som Trond Giske la fram før påske, sikrer bransjeorganisasjonen FILM&KINO midler til digitalisering av norske kinoer. Nå ser man fremover.


[Tekst] Thomas Berg

DVD-MAGASINET


Et godt år av Ridley Scott, Malstrøm av David Maloney, Labyrinth of Passion av Pedro Almodóvar, 12 and Holding av Michael Cuesta, fire filmer av Michael Haneke, med mer.

FRA BAKERSTE BENKForm og skuffelse


Når den greske regissøren Eva Stefani skal svare på spørsmål om sin film Ti ora einai? (Hvor mye er klokken?) på dokumentarfilmfestivalen Cinema de réel i Paris, blir hun møtt av et forundret publikum som egentlig bare lurer på en ting: Hva i all verden handlet dette om?


[Tekst] Dag Johan Haugerud

Se også vår nettside her

Annonse
Skroll til toppen