Annonse

BIFF – Back to the 60’s & 70’s

Helt siden novmber i fjor har bergenserne vært rundt omkring for å få tak i det beste av det de kom over. Nytt av året er filmer fra Sundance – en rekke godbiter kommer herfra. Videre har BIFF et stort og allsidig musikkfilmprogram, ikke minst takket være festivalbesøk på South By SouthWest i Austin. Men som så ofte før er det de store festivalene som har gitt det største oppbudet av filmer til BIFF: Berlin og Cannes gjør seg også i år bemerket med filmer blant annet i konkurranseprogrammet i Bergen.

Festivalleder Tor Fosse bemerker at det er et betydelig innslag av filmer som handler om 60- og 70-tallet – og da spesielt i amerikansk film – på årets program. – Jeg tror noe av forklaringen ligger i krigen i Irak som parallell til Vietnamkrigen. Krigen har medført en ny type protestbevegelse i filmproduksjonen. For eksempel er filmer om hippietiden sterkt tilbake, og mange antikrigsfilmer ser dagens lys i år. Et annet fenomen som gjør seg gjeldende, er alle filmer som omhandler klima og miljøtrusler. BIFF har en rekke slike på programmet og har eget seminar om klimatrusselen fredag 19. oktober på Bergen kongressenter. – Klimaproblemer og konsumsamfunnet er to begreper som er nært sammenknyttet,og vi tar for oss disse både på en underholdende og lærerik måte, utdyper Fosse.

Det er dessuten mye matnyttig for kinosjefer å få med seg også denne gang – førpremierer på en rekke godbiter som kommer nærmere jul. Vi nevner spesielt følgende storfilmer fra den nylig avsluttede Veneziafestivalen: Tony Gilroys
Michael Clayton med George Clooney i hovedrollen, Andrew Dominiks
Drapet på Jesse James begått av feigingen Robert Redford med Brad Pitt i storform motspillende en fascinerende rolletolkende Casey Affleck, og Jude Law og Michael Caine er også i storform i kammerspillet
Skyggespill av Kenneth Branagh. Paul Haggis har levert
In the Valley of Elah med Tommy Lee Jones og Charlize Theron, mens Brian De Palma har begått
Redacted – begge sistnevnte omhandler krigen i Irak. James Grays
We own the Night, med Mark Wallberg. Joaquin Phoenix og Robert Duvall er fra Cannes’ hovedprogram, mens
Gone, Baby, Gone er Ben Afflecks regidebut. David Cronenbergs
Eastern Promises, som nylig vant publikumsprisen i Toronto
, er også sterkt tilstede med Viggo Mortensen i hovedrollen.

Tor Fosse driver også distribusjonsselskapet Tour de Force, som har flere filmer på BIFF. En av disse er
På sporet av Michael Moore, som er en dokumentarfilm om den store samfunnsrefseren, hvor kamera settes på ham selv – ikke helt uten oppsiktsvekkende resultater. Fosse uttaler til sist: – Vi jobber med å finne gode åpnings- og avslutningsfilmer (henholdsvis 17. og 23. oktober) men vi vil ikkre røpe hvilke det blir foreløpig – men at det skal bli trøkk og feststemning under disse seansene, er selvsagt.

Kinosjefer får dekket to døgn på Hotell Scandic som ligger vegg i vegg med Konsertpaleet i Bergen sentrum.

Du melder deg på BIFF her.

Kjersti VikørPressensvarig BIFF

Annonse
Skroll til toppen