Annonse

Amanda utvider med flere fagpriser

– Filmbransjen har lenge uttrykt ønske om at de viktigste fagfunksjonene innen filmproduksjon skal ha egne priser, sier festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik. – Vi er glade for nå å kunne imøtekomme dette og dermed synliggjøre flere av de dyktige fagpersonene som finnes innen norsk filmproduksjon. På denne måten styrkes også Amanda og prisutdelingen som sentral møteplass for filmbransjen i Norge, sier Løvvik.

Leder av Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, er meget tilfreds med at Amandakomiteen har lyttet til debatten og nå utvider prisutdelingen med de nye kategoriene. – Dette betyr at Amanda styrker sin posisjon som en samlende pris for hele filmbransjen, sier Pedersen.

Norske filmregissører og -produsenter er også glade for de nye fagprisene. – En film er summen av alle de enkelte fagfunksjonenes innsats, og det er flott og viktig at dette synliggjøres, sier nestleder for Norske Filmregissører, Ragna Lindboe. – Det er viktig at de som bidrar til at filmene blir laget får den æren de fortjener, sier leder for Norske film- og tv-produsenters forening, Sveinung Golimo.

Amandaprisutdelingen vil også gjennomgå en forandring ved å bli todelt, med en intern bransjefest i forkant av TV-showet. Amandashowet sendes direkte på TV2 fra Haugesund konserthus lørdag 16. august.

Amanda markerer avslutningen av filmåret 2007/2008, med en produksjon på 18 norske kinofilmer fra 1. juli 2007 til 30. juni 2008. Samtidig er prisutdelingen startskuddet for Den norske filmfestivalen i Haugesund, som har sin offisielle åpning 17. august og går fram til 23. august.

Amandaprisen deles ut i følgende kategorier:

 1. Beste norske kinofilm
 2. Beste regi (kinofilm)
 3. Folkets Amanda (publikumsavstemning i samarbeid med VG og TV2)
 4. Beste mannlige skuespiller
 5. Beste kvinnelige skuespiller
 6. Beste mannlige birolle
 7. Beste kvinnelige birolle
 8. Beste barne- og ungdomsfilm
 9. Beste filmmanus
 10. Beste foto
 11. Beste lyddesign
 12. Beste musikk
 13. Beste klipp
 14. Beste scenografi
 15. Beste kortfilm
 16. Beste dokumentarfilm
 17. Årets utenlandske kinofilm
 18. Amandakomiteens Gullklapper
 19. Amandakomiteens Ærespris

Nina M. Bræin


Presseansvarlig
Den norske filmfestivalen

Annonse
Skroll til toppen