Annonse

To norske filmer topper kinobesøket

Så langt i år har 5 160 787 publikummere funnet veien til norske kinoer. Dette er på linje med fjorårets besøk i samme periode, hvor 5 152 697 besøkte de norske kinoene.

Utviklingen for norsk film er i en særstilling. Det er første gang to norske filmer topper listen over de best besøkte filmene på kino, og aldri før har så mange norske filmer gjort det så bra innenfor en halvårsperiode. Allerede i slutten av mars måned passerte besøket på norsk film millionen og ligger nå på 1 343 693.

– Normalt er det de populære amerikanske publikumsmagnetene som trekker opp besøket på kinoene. Denne våren skiller seg ut ved at det er de norske filmene som har sikret besøket, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i bransjeorganisasjonen FILM&KINO. – Dette gir ekstra forventninger til de norske filmene som har premiere utover høsten. I mellomtiden ser vi frem til sommerens storfilmer fra Hollywood, legger hun til.

2008 har så langt vært preget av store svingninger i kinobesøket. Etter årets første kvartal med ni norske kinopremierer var besøket rundt 18 prosent bedre enn tilsvarende periode året før. Deretter var det en stille periode frem til Hollywood-filmene startet sin sommersesong i slutten av mai. Nå stiger kinobesøket igjen.

– Man ser en lignende tendens i resten av Europa. De lokale filmene har en positiv besøksutvikling, mens Hollywood har tapt terreng. I denne sammenheng ligger Norge helt på linje med resten av Europa, sier Langballe.

Nå står premierene på blant annet
Legenden om Narnia – Prins Caspian,
Mamma Mia og
Kung Fu Panda for tur i juli, før et nytt slipp med norske filmer starter i slutten av august med
Den siste revejakta og avsluttes med
Max Manus i slutten av desember.

Annonse
Skroll til toppen