Annonse

Nominasjonene til Amanda er klare

Amandaprisene deles i år ut for 25. gang, og prisutdelingen vil bære preg av å være en jubileumsutgave. Fra en forsiktig begynnelse i 1985 skal Amandakomiteen – som er sammensatt av alle bransjeorganisasjonene – i år dele ut hele 19 priser til filmfolket.

Fire fagjuryer har vært i arbeid i forbindelse med nominasjonene. De tre juryene som har vurdert spillefilm, har vært under ledelse av juryleder Åse Kleveland.

– Det som virkelig har imponert meg, er det høye kvalitetsnivået på mange prestasjoner foran så vel som bak kamera. Det lover godt for norsk films fremtid og har stilt juryene overfor en krevende oppgave, sier Åse Kleveland om filmene som har vært til vurdering.

– I all denne velstand er det imidlertid ett tankekors som overskygger alle andre; bare to av tjuefire spillefilmer har kvinnelige regissører – 8,3 % – et tilnærmet mysterium. Antallet kvinnelige hovedroller er også mye færre enn de mannlige. Mens kvinnene har en sterk posisjon innen de korte formatene, gjenstår det for dem å erobre kinofilmen, avslutter juryleder Åse Kleveland.

Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik understreker viktigheten av at Amandaprisen deles ut i så mange kategorier. – Bak hver film står det en rekke dyktige fagpersoner med hver sin viktige funksjon, som fortjener å æres for sin innsats, sier Løvvik. – En norsk filmpris skal være for hele filmbransjen, og det er en glede å konstatere at den norske filmprisen Amanda står foran sin 25. utdeling med en samlet filmbransje i ryggen.

Den 25. Amandaprisutdeling avslutter filmåret 2008/2009 og innleder Den 37. norske filmfestivalen, som har sin offisielle åpning søndag 23. august.

AmandanominasjoneneAmandajuryene

Annonse
Skroll til toppen