Annonse

Norsk åpning og avslutning

Limbo

Limbo er regissør Maria Sødahls første spillefilm, selv om hun er en prisbelønnet regissør med TV-dramaer, dokumentarfilmer og en rekke kort- og novellefilmer bak seg.


Limbo er en karakterdrevet film, og persongalleriet tas virkelig på alvor, sier programsjef Håkon Skogrand som er imponert over skuespillerprestasjonene i filmen.

– Line Verndal vokser langt over Himmelblå-suksessen og Henrik Rafaelsen
vi bare få se mer til i norsk film etter dette. Bryan Brown er en internasjonal skuespiller av rang og Lena Endre overgår seg selv i nyanserikdom, sier programsjefen. – Maria Sødahl debuterer med et finstemt, rikt og modent drama. Gratulerer!, avslutter han.

Historien som fortelles i
Limbo er satt til Trinidad på tidlig 70-tall, hvor den norske småbarnsmoren Sonia (Line Verndal) og de to barna gjenforenes med ektefelle og pappa Jo (Henrik Rafaelsen) som allerede har jobbet der et halvt år som oljeingeniør. På Trinidad er Jo blitt en del av et internasjonalt miljø der menn fortsatt holder seg med elskerinner, tjenerne tar seg av hus og hjem, og de hjemmeværende kvinnene møtes til gin & tonics ved bassengkanten. Overgangen til den nye tilværelsen blir et sjokk for Sonia.

Filmen distribueres av SF Norge med ordinær kinopremiere 10. september.

Skriften på veggen

Skriften på veggen er Stefan Faldbakkens andre spillefilm. Hans første film,
Uro, var filmfestivalens åpningsfilm i 2006.

Skriften på veggen er den første av i alt seks nye planlagte kinofilmer om privatetterforskeren Varg Veum i Trond Espen Seims skikkelse. Stefan Faldbakken har ønsket å gå tettere på Varg Veum-karakteren og vise nye sider ved ham. – Jeg har jobbet mye med å utfordre det eksisterende Varg Veum-universet og har tatt det et skritt lenger, forteller han.

– Stefan Faldbakken er mer interessert i psykologien enn realismen i Gunnar Staalesens univers. Dette gir
Skriften på veggen en ny dimensjon, også for de mange som kjenner romanen, sier programsjef Håkon Skogrand. – Faldbakken vet hva han vil med Veum, legger han til.

I tillegg til Trond Espen Seim og Bjørn Floberg, som også følger serien videre, har Faldbakken fått med seg Lene Nystrøm, som spiller Varg Veums kjæreste, Karin, danske Nikolaj Lie Kaas, kjent fra
Engler & Demoner, samt Petronella Barker og Eivind Sander i sentrale roller.


Skriften på veggen er en psykologisk thriller med ekte sjangerfornemmelse og intense rolletolkninger av Trond Espen Seim i konfrontasjon med sin nemesis ”Kniven”, Nikolaj Lie Kaas, sier Håkon Skogrand.

Skriften på veggen distribueres av SF Norge og får ordinær kinopremiere 27. august.

Festivalens hoved- og sideprogram

I år er tilbudet av film om mulig enda mer omfattende og variert enn noen gang tidligere. Det tegner til å kunne bli en utrolig innholdsrik og spennende festival. Av filmer til hovedprogrammet som har premiere kort tid etter festivalen kan nevnes den danske sjokkdokumentaren fra Afghanistan,
Armadillo (ART), Jasmila Zbanic’ konkurransefilm fra Berlin,
På vei (FID), Jean-Pierre Jeunets eventyrlige
Micmacs – Det glade vanvidd (SCB), Nick Morans og Kevin Lewis’ opprørende
The Kid (ORO), Pixars og Walt Disneys
Toy Story 3 (selvfølgelig i 3D), og ikke minst Haugesunds ”egen”
Wide Blue Yonder (EUR). Alle disse filmene har premiere 27. august. Uka etter, 3. september, kommer den underholdende romantiske
Letters to Juliet (NFD), Bruce Beresfords
Maos siste danser (SF) og Ken Loachs nihilistiske thriller fra årets Cannes-festival,
Route Irish (FID). 10. september kommer en av programsjefens absolutte favoritter til årets hovedprogram, Luca Guadagninos
I Am Love (SCB), med en helt fantastisk Tilda Swinton i den bærende rollen. Deretter følger en rekke filmperler for kinoenes øvrige høst- og vinterrepertoar.

Årets hovedprogram blir omfattende med kanskje så mange som 27 titler. I tillegg presenterer vi spennende og interessante sidemønstringer: Nytt av året en egen offisiell nordisk mønstring, Fokus Norden, som starter parallelt med markedet New Nordic Films 18. august, og en mønstring av ny britisk og irsk film, med oppstart søndag 22. august. I tillegg blir det selvfølgelig Barnefilmfesten, 15+, Kritikeruke, Cinema Italia, Videorama pluss en rekke spesialvisninger, og 26. august går stafettpinnen videre til Stavanger/Sandnes, som ut måneden presenterer et utvalg av festivalens filmer for sitt publikum.

I begynnelsen av august vil alle kinoene motta et tilbud om distribusjon av festivalens katalog, som vi vet at et filminteressert publikum vil sette pris på.

Den norske filmfestivalen gleder seg til å kunne ønske film- og kinobransjen hjertelig velkommen til Haugesund i august!

Annonse
Skroll til toppen