Annonse

Stadig sterkere satsing på politisk innhold

Som vanlig er landets mest omfattende festivalprogram spekket med spillefilmer og dokumentarer fra mange land – både førpremierer og filmer som er invitert spesielt for denne ene anledningen. De som vil holde seg oppdatert på hva som skjer internasjonalt, bør ta turen til BIFF og Bergen.

Statssekretær Lotte Grepp Knudsen i Kulturdepartementet står for åpningen av BIFF onsdag 20. oktober, hvor Bent Hamer har fått æren av å dra det hele i gang med sin nye spillefilm
Hjem til jul. Dagen etter er det statsråd Jonas Gahr Støre sin tur til å åpne menneskerettighetsprogrammet Checkpoints. Den iranske Nobelprisvinneren Shirin Ebadi deler på vegne av juryen ut pris til Beste film i det prestisjefylte sideprogrammet.

Latin-amerikansk fokus

Av de mer enn 130 filmer på programmet trekker festivalleder Tor Fosse frem noen selvskrevne favoritter: – En av de første filmene jeg så etter fjorårets BIFF, var den danske
Bogotá Change av Andreas Møl Dalsgaard. Den er en helt genial beretning om to politikere i Colombia som forvandlet hovedstaden til en moderne storby på 90-tallet, sier Fosse, som også er programsjef. – En annen favoritt er Lucy Walkers
Waste Land, om fotokunstneren Vik Muniz og hans prosjekt i Rio de Janeiro.

Østersjøfilmer

Det andre hovedfokuset BIFF har i år, er filmer fra hele Østersjø-regionen. Festivalen blåser liv i Bergen og fortidens Hansa-tradisjoner ved å invitere filmer fra hele regionen; Norden, de baltiske stater, Russland, Tyskland og Polen. Dette også fordi Norge har overtatt formannskapet i Østersjørådet nå i år.

Ny kinosal i Bergen

Ellers trekker Fosse frem alle seminarer og paneldebatter som skal foregå i festivalperioden i forhold til det rikholdige dokumentarprogrammet. – Vi har inngått et samarbeid med Studentersamfunnet og Bergen filmklubb om å ta i bruk den nye kinosalen Tivoli på Det akademiske kvarter. Her ligger det an til mange rikholdige debatter etter at vi har sett fascinerende filmer om ulike temaer. Vi er nokså lite gode på røde løpere, men vi har desto flere røde tråder på BIFF, sier Fosse.

Førpremierer

– Det vil også i år bli mange førpremierer på filmer som kommer utover vinteren – filmer som ikke vil bli vist på filmtreffene i oktober og november. Bare dette er grunn god nok til å ta turen til Bergen og BIFF, sier Tor Fosse.

Festivalen opererer med gunstige hotellpriser på Radisson Blu Hotel Norge om bookingen skjer via BIFF. Se derfor
www.biff.no for påmelding.

Annonse
Skroll til toppen