Annonse
Premiere på eget verk.

Filmkurs på en uke

– Det jeg merker er at ungdom er veldig opptatt av film, og at de er flinke til å være mottakere av filmspråket. Men de har liten erfaring i det å uttrykke seg selv på film. Mange tror at det er enkelt å lage film og at det går raskt. Når de skjønner at det motsatte er tilfellet blir de ganske overrasket.

Skrekkfilm populært

– Actionfilmer og voldspill har en utrolig påvirkningskraft på ungdom. Hvis elevene får fritt spillerom på tema er skrekk, vold og blodige filmer ofte det første som kommer opp. Det er ikke alltid så lett å være ”gledesdreper” på mandag morgen og fortelle en gjeng ungdommer i puberteten at skrekkfilm er vanskelig å lage og at film egentlig handler om følelser og menneskelige relasjoner.

– Men etter en uke med små dramascener, musikkvideoer, tv-reportasjer, komedier, reklamefilmer og andre kreative snutter får heldigvis de fleste et nytt syn på hva film egentlig er: En god og enkel idé som engasjerer publikum. ”Dette er den beste uka vi har hatt”, sa en jente til meg. Det er godt å oppleve. Håpet mitt er at denne gnisten skal føre til at ungdommene fortsetter å lage film på egenhånd, og at de ser på film på en annen måte.

Fokus på innhold

– Veldig mange filmkurs for ungdom er overfokusert på teknikk. Jeg har valgt å snu litt på flisa. Vi går rett igang med å tenke innhold. Etter et kort teknisk kurs setter vi igang med filmingen. Her er det ”learning by doing”. Det baserer seg på mine egne erfaringer på hvordan jeg kom inn i bransjen. Det viktigste for å få en interesse for å lage film er å lykkes tidlig. Da blir dette en læringsprosess som går av seg selv!

– Jeg ser på min egen oppgave som ”støttehjul” på en sykkel. Ungdommene får lov til å gjøre så mye de vil, men når de ikke strekker til lenger hjelper jeg dem med å få prosjektet ferdig i tide med et akseptabelt kvalitetsnivå. Men det er viktig at elvene alltid føler at dette er deres arbeid.

Premiére på storskjerm

Et annet viktig moment med disse filmkursene er at det ferdige produktet skal vises til publikum på storskjerm. Derfor må innholdet ikke være for internt.

– Vi har alltid premiére på fredagen der resten av skolen blir invitert. Dette er ukas høydepunkt, og jubelen står virkelig i taket under disse visningene. Her ser også elevene virkelig oppleve hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Det er utrolig lærerikt!

Nye kurs til vinteren

Til vinteren skal det kjøres nye ukeskurs i filming med Robert Hansen som filmlærer. Vil klassen din søke om å være med på dette, kan dere kontakte han på
robert@fargefilm.no

Annonse
Skroll til toppen