Annonse
Tre glade prisvinnere. F.v. SF Kino Skien, Bergen kino og Ål kino. Foto: Sigurd Moe Hetland

Årets kino 2010

Årets kino kåres på bakgrunn av resultater og innsats på Den store kinodagen som arrangeres første lørdag i november. Den store kinodagen trakk i år 168 287 publikummere til kinoene. Dette er det tredje beste besøket som er registrert siden 2003, da tallene ble elektronisk tilgjengelige.

Over hele landet bød kinoene på film hele dagen, underholdning og sjenerøs bevertning for store og små. De beviste nok en gang at Den store kinodagen er svært populær blant folk flest. Hele 127 kinoer deltok og det ble avholdt 1 974 filmvisninger.

Tildelingen fant sted på Film & Kinos julesamling for kinobransjen mandag 6. desember. Lederen av årets jury, Catrin Gundersen fra Nordisk Film Distribusjon og jurymedlem Monique Sjøberg fra Film & Kino redegjorde for begrunnelsene for årets valg av kinoer. Alle vinnerne hadde sterke utfordrere. I klassen stor kino var de sterkeste konkurrentene Fredrikstad kino, Oslo kino og Edda kino Haugesund. Hjertnes kino Sandefjord utfordret SF Kino Skien, mens Norsk kino Horten var nest best i klassen liten kino. I juryen satt også Jarle Namtvedt fra Sandrew Metronome Norge og Tonje Hardersen fra Film & Kino.

Liten klasse – kinoer med mindre enn 100 000 besøkende årlig

De små kinoene imponerer stort, og rapportene vitner om stor kreativitet og upåklagelig innsatsvilje. Den første nominerte var Ål kino som viste 7 norske filmer av 13 totalt, arrangerte kårkino for seniorfolket, samarbeidet med det lokale næringslivet, eldrerådet, biblioteket, Keeper’n til Hallingdal, supporterklubben til fotballaget, lokalpressen, Pelle Politibil og lensmann, for å nevne noe. De arrangerte gjeterhundoppvisning i forkant av filmen
Som
hund og katt: Kittys hevn. Da ei av søyene fant ut at hun ikke ville hjem til Gol med en gang, tok hun seg like godt springfart og smatt ut mellom hengeren og grinda – og var brått på frifot i Ål sentrum. Med hund, bonde og kinosjef på slep endte søya etter hvert hos gullsmeden på Ålingen kjøpesenter. Kinosjefen så for seg at dette kom til å bli en styggelig dyr affære, og var i ferd med å finne fram lommeboka da bonden akkurat greide å kaste seg over rømlingen i et hjørne av butikken. Den stakkars dama som jobbet der hadde rømt ut for lenge siden, men våget seg til å titte inn tidsnok til å se at dagens handletur var over for søye nr. 9126.

Norsk Kino Horten var den andre nominerte kinoen. De hadde en økning på formidable 30,5 % fra fjoråret, og samarbeidet med Kilden kino for å forbedre filmtilbudet. De fikk pressen med seg på laget, og fikk oppslag i radio, avis og nett. Dagen startet med nattvisning kl 00.01 og fortsatte med frokostkino. De forteller blant annet om 899 liter popcorn, 1 500 overraskelser på vei inn i salene, 102 trekninger på setenummer, 0 klager, 573 fisker i fiskedammen og overraskelsespose til alle ansatte på slutten av dagen.

Juryens begrunnelse for valget av Ål kino:


Årets vinner i klassen Liten kino evner å få med seg hele lokalsamfunnet på laget, noe som gir en fellesskapsfølelse med stort engasjement og innsatsvilje hos alle parter. Og resultatene uteblir ikke, publikum er storfornøyde, både de helt unge, de godt voksne og de midt i mellom.

Mellomstor klasse – kinoer med mellom 100 000 og 200 000 besøkende årlig

I denne klassen var bunken med rapporter ganske tynn. Men de som har levert har vist stort engasjement og innsats.

De to nominerte var: Hjertnes kino Sandefjord som arrangerte førpremiere på
Hjem til jul med rød løper og sprudlende i glasset, frokostservering, fiskedam, quiz for store og små, danseforestilling og mye mer. De endte med et gjennomsnitt per forestilling på hele 131.

SF kino Skien er med i toppen hvert år, og 2010 er intet unntak. De endte opp med flere av de vellykkede programelementene fra tidligere år, men ser også viktigheten av å fornye seg. De startet forberedelsene tidlig og hadde også dialog med publikum gjennom sin populære facebookside. Tirsdagen før ble det arrangert pressekonferanse og som resulterte i forhåndsomtaler i begge fylkesaviser. Frokostservering, kinostand på torget, plakatering av innfartsveiene, bamsesykehus, innsamling til TV-aksjonen og kakeshow er noen av aktiviteten. Totalt ble besøket på 2 894, en økning på 24,6 prosent fra fjoråret.

Juryens begrunnelse for valget av SF Kino Skien:


Årets vinner i klassen Mellomstor kino bruker mye tid på planlegging og involvering av de ansatte, har et godt samarbeid med lokalpressen og fornyer seg samtidig som de beholder de vellykkede programelementene fra tidligere år.

Stor klasse – kinoer med mer enn 200 000 besøkende årlig

I klassen Stor kino kom det inn gledelig mange rapporter i år. Og som forventet er det lagt inn et solid stykke arbeid av alle kinoene for å gjøre dette til en fantastisk dag for publikum og ansatte. Det er allikevel fire av disse som må nevnes spesielt.

Fredrikstad kino avduket Hællawood wall of fame, satte Guinnessrekord med verdens raskeste filminnspilling, viste bare norske filmer i den store salen med resultatet at de fire mest sette filmene var norske, hadde utsolgte 3D visninger – det var bare
Saw 3D kl 06.00 som hadde noen få ledige seter.

Oslo Kino fikk en fantastisk besøksrekord med over 30 000 besøkende og norgesrekord i antall forestillinger. Aktivitetene var mange og varierte, og alle skulle kunne finne noe de ønsket å gjøre denne dagen. Oslo Kino hadde kinodagens høyeste snittbesøk med hele 164.

Edda kino Haugesund vant i fjor klassen mellomstor kino. I år konkurrerer de i klassen Stor kino, og hevder seg helt i toppen. En utrolig velgjennomført kinodag, hvor nærmest alle aktiviteter var knyttet til filmer som går eller kommer. Fiskedammen var
Sammys eventyr og i ballkastkonkurransen var det om å gjøre å velte
Grusomme meg-standeer.

Bergen kino er blant de beste i klassen år etter år. 60 ansatte og frivillige avviklet kinodagen 2010. Bergen kino feiret også sitt 90 års jubileum på Den store kinodagen, og publikum kunne være med i trekningen om en tur for fire til
Narnia-premiere i London. De hadde også audition og prøvefilming til Bergen kino-promoer, hvor publikum får være ekte sannhetsvitner om hva som er bra med kino. Som alltid har Bergen kino fokus på å profilere også de kommende filmene.

Juryens begrunnelse for valget av Bergen kino:


I knivskarp konkurranse, men allikevel en enstemmig beslutning. Kinoens fokus på å profilere filmer som kommer samt den ekstra festdimensjonen knyttet til jubileet var avgjørende.

Annonse
Skroll til toppen