Annonse

Rekordhøy norskandel på kino

Knerten gifter seg var fjorårets norske publikumssuksess og den nest best besøkte filmen på kinoene. Sammen med flere av de norske premierefilmer høsten 2010 var den med på å løfte besøket. Tre av dem var blant de ti filmene som hadde høyest besøkstall på kino i fjor.

– Det ser ut til at norske filmer i større grad enn tidligere appellerer til et bredere publikum. Vi er derfor spente på hvordan den rekordhøye norske filmproduksjon som er varslet i år vil påvirke besøket, sier kommunikasjonssjef Birgitte Langballe i Film & Kino.

2010 ble, for øvrig, også året hvor Filmmeldingens mål om 25 norske filmer for første gang ble innfridd.

Nedgang i det totale kinobesøket

Selv om norsk film hevdet seg godt på besøksstatistikken, var det likevel totalt sett en nedgang i besøket på norske kinoer i 2010. Mangelen på de store publikumsdragerne førte til et av de laveste besøkstallene på kino de senere årene. Med unntak av
Avatar,
Knerten gifter
seg og
Harry Potter og Dødstalismanene – Del 3, trakk ingen av filmene på kino over 400 000 publikummere.

Til tross for opp- og nedturer med både filmer og besøk, har kinoene likevel hatt et stabilt besøk over tid. De siste tjue årene har kinobesøket ligget mellom 11 og 13 millioner. Sammenligner man siste tiår (2000-2009) med tiåret før (1990-1999), har det vært en økning i kinobesøket på 8 prosent.

Annonse
Skroll til toppen